Мамай-гора открывает свои сокровища

08.08.2000, 16:32

Мамай-гора за 10-летнюю историю раскопок в этом году впервые открыла ученым серию абсолютно неизвестных науке захоронений, которые датируются ранним средневековьем. (укр.)

Понад 10 років тривають розкопки знаменитого могильника Мамай-гора, що у Кам'янсько-Дніпровському районі. До складу археологічної експедиції кандидата історичних наук Геннадія Тощева входять науковці, колишні і нинішні студенти Запорізького держуніверситету.

По-різному розцінюють фахівці початок цьогорічного сезону розкопок. За повідомленням доцента кафедри всесвітньої історії ЗДУ Світлани Андрук, Мамай-гора уперше відкрила шукачам серію абсолютно інших поховань, котрі датуються раннім середньовіччям. Сюрпризом для археології стало і розчищення парного поховання епохи неоліту, котрому не менше семи тисяч років! У ньому збереглися зброя і кресало, люстерко і жіночі прикраси - обручки та сережки, пояси з кільцями черепашок.

Непокоїть археологів необхідність квапитися з розкопками. Фахівці побоюються, що в процес знову може втрутитися стихія. Нещодавно величезна частина Мамай-гори (довжиною до 80 метрів, шириною понад 13) відкололася і "пірнула" у Дніпро. Хтозна, скільки можливих відкриттів кануло в Лету! Археологи і раді б пришвидшити дослідження унікальних поховань на березі Каховського водосховища - так фінанси не пускають. Точніше, їх нестача. Андрій Багнюк. Запорізька область. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також