Темпи інфляції поступово уповільнюються, цінова динаміка покращується - Мінекономіки

09.09.2022, 16:29

Темпи інфляції в Україні зменшуються другий місяць поспіль - це є важливим позитивним сигналом для споживачів та підприємств. Про це повідомляється на сайті Міністерства економіки України.

Перший заступник Міністра економіки України Денис Кудін в ефірі національного телемарафону зазначив, що цьогорічна рекордно висока інфляція є світовою тенденцією. Навіть у країнах Євросоюзу вона сягає 9,1%. Що стосується України, то інфляція спричинена двома факторами - специфічним внутрішнім і зовнішнім. Так, частково інфляція є імпортованою, адже ми купуємо дорогі енергоресурси - газ, нафтопродукти - і високі світові ціни на них відображаються на цінах в Україні.

Проте головним інфляційним фактором є війна, через яку скоротилась пропозиція товарів внаслідок зменшення виробництва, а також зросли витрати через порушення логістики, руйнування виробничих фондів, виробничих ланцюгів та інші суто воєнні негативні наслідки. Відповідно це спричиняє підвищення цін.

"Зараз поступово інфляційна динаміка в Україні покращується. Вже фактично відбулось значне подорожчання окремих товарів та послуг і останні два місяці поспіль, враховуючи дані щоденного моніторингу цін на окремі товари, темпи інфляції зменшуються. Ми прогнозуємо, що вона продовжить уповільнюватись і до кінця року, хоча звичайно сезонні прояви прискорення на окремих сегментах ринку матимуть місце", - зазначив Денис Кудін.

Підставою для оптимістичного прогнозу є зниження світових цін на нафту і нафтопродукти, які, зокрема, в серпні впали на 10% і продовжують знижуватися. А також зниження світових цін на продовольство 5 місяців поспіль. Це має позитивно позначитися і на цінах в Україні.

Читайте також