Для восстановления Херсонеса и Хортицы

30.05.2001, 10:55

Кабинет Министров Украины принял постановления о мерах по превращению национальных заповедников "Херсонес Таврический" и "Хортица" в международные центры истории и туризма на период 2001-2005 годов. (укр.)

Як відомо, Херсонес протягом двох тисячоліть за часів розквіту стародавньої Греції та Візантії був одним з найбільших античних і середньовічних поселень на Кримському півострові. Відоме також як Корсунь, місто було провідним осередком поширення християнства на східно-слов'янські землі, що особливо позначилося за часів великого київського князя Володимира. На території Херсонеса в унікальному аутентичному стані збереглися античне місто з театром, садиби древніх хліборобів, римські і генуезькі укріплення, давні християнські храми. Президент України ще 1994 року надав Херсонесу статус Національного заповідника, який незабаром Світовий фонд пам'яток включив до переліку 100 найвидатніших пам'яток світу, що потребують охорони та збереження.

Прийнятими заходами уряду найперше передбачено чітко визначити межі заповідних земель, право і режим їх використання. Це має запобігти руйнуванню пам'яток від нинішньої інтенсивної забудови. Буде складено генеральний план розвитку заповідника, проведено реставраційні і упорядкувальні роботи, польові дослідження. Всі фонди і пам'ятки Херсонеса буде занесено до комп'ютерної мережі. Всього для здійснення намічених заходів лише з Державного бюджету передбачено виділити майже 20 млн. гривень.

Чітке державне право на користування заповідними землями отримає також і Національний заповідник "Хортиця". Нині це єдина комплексна пам'ятка, що охоплює історію людства від часів мезоліту до наших днів. На території заповідника є 210 пам'яток історії та археології, а також геологічний заказник "Дніпровські пороги". Хортиця нерозривно пов'язана з історією запорізького козацтва.

Визначені урядом заходи щодо розвитку заповідника "Хортиця" передбачають підвищення його ролі як центру формування національної і культурної свідомості українського народу. Зокрема, буде відтворено історико-культурний комплекс "Запорізька Січ", реконструйовано Музей історії запорізького козацтва. На землях, що виводяться з господарського користування, буде відновлено первісний ландшафт острова. На здійснення намічених заходів Державний бюджет має виділити понад 10 млн. гривень.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також