Україна закликає банкірів США та Європи розірвати зв'язки з компаніями, які торгують нафтою рф

18.07.2022, 15:21

Радник Президента України з економічних питань Олег Устенко звернувся до банкірів, зокрема до Джеймі Даймона з JPMorgan Chase і Ноеля Квінна з HSBC, із проханням припинити фінансування компаній, які торгують російською нафтою та продають акції підтримуваних державою нафтогазових груп "Газпром" і "Роснєфть". Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента, посилаючись на британське видання Financial Times.

У листах, які були надіслані до фінустанов, включно з Citigroup і Credit Agricole, банки звинувачено у "затягуванні" війни шляхом надання кредитів компаніям, які постачають російську нафту, і повідомляється, що їм буде заблоковано участь у повоєнній відбудові України.

У коментарі Financial Times Олег Устенко заявив, що Україна має намір подати позов проти банків у Міжнародний кримінальний суд (МКС) після закінчення війни, а українські спецслужби продовжують збирати інформацію про фінансові установи, які підтримують торгівлю російським паливом.

"На мій погляд, вони скоюють воєнні злочини, тому що допомагають режиму Путіна таким чином і підтримують його режим", - сказав він і наголосив на тому, що російські доходи від нафти й газу йдуть на закупівлю ракет, які використовуються проти мирних українців.

Читайте також