Нацбанк дозволив банкам продавати більше валюти населенню

27.07.2022, 14:48

27 липня 2022 року НБУ дав змогу банкам включати до розрахунку обсягів готівкової валюти, яку вони можуть продати громадянам у готівковому сегменті валютного ринку, не лише куплену раніше готівкову валюту (починаючи з 13 квітня 2022 року), а також половину від купленої в громадян безготівкової валюти з цієї ж дати.

"Відповідне рішення збільшить пропозицію в готівковому сегменті валютного ринку і зрештою позначиться на послабленні девальваційного тиску. Водночас додатковий тиск на міжнародні резерви НБУ в результаті використання банками цього дозволу буде помірним і контрольованим", - вважає регулятор.

Ці зміни та низка інших уточнювальних змін унесені постановою НБУ від 26 липня 2022 року No 159, яка набирає чинності з 27 липня.

Нагадаемо, що НБУ з 14 квітня 2022 року дозволив банкам продавати готівкову іноземну валюту населенню, але передбачив, що банки можуть здійснювати продаж готівкової валюти клієнтам у межах різниці між загальними обсягами купленої ним готівкової іноземної валюти та проданої. Таким чином НБУ намагався запобігти додатковому тиску на валютні резерви в умовах переважання попиту над пропозицією в безготівковому сегменті та реалізації відкладеного попиту з боку громадян.

Читайте також