Бюджет на 2023 рік буде надзвичайно жорстким – міністр фінансів Марченко

15.08.2022, 13:45

У Міністерстві фінансів України вже планують проєкт закону про держбюджет на 2023 рік і він буде надзвичайно жорстким. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

"Бюджет буде надзвичайно жорсткий. Це бюджет можливостей в умовах війни. Але при цьому є надія, що ми зможемо його профінансувати. Ключове завдання – знаходження коштів, у тому числі за допомогою наших партнерів-країн, щоб профінансувати дефіцит бюджету", – сказав він.

За  словами  посадовця, наступного року "не буде видатків, які не будуть переглянуті".  "Щодо всіх сфер однозначно буде перегляд усіх витрат, оптимізація. У нас бюджет виходить з одного боку дуже складний, тому що складний рік, складні макропоказники, які важко об'єктивно оцінити, багато невідомих. Але з іншого боку – досить простий. Тому що ми повинні профінансувати пенсії пенсіонерам, зарплати медикам, педагогам, соціальний захист громадян, виплати нутрішньо переміщеним особам та кошти на військову кампанію, на армію", – повідомив Марченко.

Міністр також зазначив, що курс гривні до долара, на якому розраховується бюджет, поки що не є публічним, але "цифри не катастрофічні".

За даними Мінфіну, з початку війни фінансування держбюджету склало 805,3 млрд гривень або 26,95 млрд доларів. Зовнішні надходження склали 13,87 млрд доларів або 51% від загального фінансування.

Також у Мінфіні заявили про різке скорочення дефіциту держбюджету - за підсумками липня він складав 4,8 млрд грн проти 134,9 млрд грн у червні. Усього з початку року дефіцит становив 412 млрд гривень.

 

Читайте також