Украина предлагает Европе воспользоваться своим газопроводом

11.10.2000, 14:24

Теме национальной энергобезопасности Украины, которая на 80% зависит от импортируемого топлива, был посвящен брифинг в Министерстве иностранных дел при участии Министра топлива и энергетики Сергея Ермилова. (укр.)

На думку Сергія Федоровича, унікальний газотранспортний комплекс України буде задіяний найближчим часом на повну потужність, оскільки Західна Європа зацікавлена у збільшенні поставок газу з Росії. "Україна може збільшити перекачку газу на 40%, якщо це вимагатиметься", - зазначив Міністр. Водночас йому нічого невідомо про наміри європейських споживачів фінансувати будівництво газопроводу в обхід України територією Білорусі. "Це особисте бажання керівника російського "ГАЗПрому" Рема Вяхірєва", - припускає український Міністр.

Журналістів, зокрема зарубіжних, цікавило, чи залишаться газопроводи у власності України, частину яких Росія вимагає як плату за газовий борг. "Борг України з газу становить $1,5 мільярда, а система газопроводів, за різними оцінками, коштує понад $20 мільярдів. Якщо буде взято курс на передачу газопроводів у концесії чи СП, то, як видно, лише невелика частка їх може бути віддана за борг", - вважає пан Єрмілов. Незабаром Верховна Рада, за інформацією Міністра, розгляне законопроект про роздержавлення газопроводів України. У ньому застерігається 51% власності залишити за урядом України.
Максим Карась.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також