В закрытом ранее учреждении - День открытых дверей

11.10.2000, 13:50

10 октября, в День психического здоровья, Киевская психиатрическая больница имени Павлова в очередной раз провела День открытых дверей. (укр.)

Нинішня акція особлива тим, що відбувається, коли уже нарешті прийнятий і діє довгоочікуваний закон про психіатричну допомогу. Епохальність останнього в тому, що в Україні тепер законодавчо закріплено права людей із психічними вадами. Зокрема, на рівні закону унормоване питання про неможливість примусово одноосібно "засадити" людину в "психушку".

Одна з проблем медицини - розумова відсталість. Цивілізований Захід ще з 60-х років почав активно переходити від так званої першої медичної моделі, згідно з якою розумову недостатність фактично прирівнювали до невиліковної психічної недуги, до психологічно орієнтованої моделі. Остання передбачає появу клінічного психолога зі своїми методами діагностики та терапії. Значно більше уваги навчанню, що розвиває здібності, та психотерапевтичній корекції дітей із вадами у нас почали приділяти тільки протягом останніх років.

Дуже болючим для хворих з психічними розладами та їхніх родичів лишається питання матеріального забезпечення. Інвалідів за розумовим розвитком у нас відправляють або в інтернати, або залишають вдома, даючи батькам мізерну матеріальну допомогу з догляду і пенсію у кілька десятків гривень хворому. Валентина Неліна.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також