Забота о детях-инвалидах

19.10.2000, 11:05

Кабинет Министров Украины утвердил Концепцию ранней социальной реабилитации детей-инвалидов. (укр.)

Метою цього документа є надання дітям-інвалідам можливості, незалежно від характеру і причин їх інвалідності, найбільшої участі в соціальному і економічному житті шляхом оволодіння ними певним обсягом знань, умінь і навичок, розвитку їхньої особистості. Для цього запроваджуватиметься спеціально організований навчально-виховний процес, органічно поєднаний з іншими формами реабілітації та інтеграції в суспільство, а також сучасна система центрів реабілітації.

В Концепції, зокрема, враховано п'ятирічний досвід роботи мережі центрів ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів, створених Миколаївською облдержадміністрацією за участю Фонду України соціального захисту інвалідів. Така система реабілітації у порівнянні з ізольованим інтернатним вихованням є прогресивною і ефективною соціальною технологією. Вона має відкритість і доступність та наближена до місця проживання дитини. Послугами реабілітаційних центрів може користуватися кожна сім'я, яка має потребу в цьому. До участі в реабілітаційному процесі можуть залучатися батьки та інші члени сім'ї дитини.

Загалом рання соціальна реабілітація дітей-інвалідів як система загальнодержавних заходів, що враховує міжнародний досвід, здійснюватиметься в тісному контакті з органами охорони здоров'я, освіти, іншими зацікавленими міністерствами і відомствами, органами виконавчої влади та громадськими організаціями інвалідів.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також