Данные о работе ТЭК Украины уже переданы комиссии

20.10.2000, 18:30

Рабочая группа Кабинета Министров Украины передала данные, подготовленные на основе отчетных и оперативных материалов Министерства топлива и энергетики, Министерства финансов, Министерства экономики, НАК "Нефтегаз Украины", НАЭК "Энергоатом" и других хозяйственных объектов топливно-энергетического комплекса, специальной комиссии, созданной по поручению Президента Украины для проверки отчетных данных работы ТЭК Украины. (укр.)

На основі цих даних готувалась інформація Кабінету Міністрів України про стан підготовки підприємств ПЕК до роботи в осінньо-зимовий період 2000/2001 року, яка представлена Верховній Раді 10 жовтня, і яка повністю відповідає дійсності. Дані роботи ПЕК свідчать, що уряду вдалося суттєво поліпшити ситуацію з оплатою грошима за спожиті електричну та теплову енергію. Рівень оплати коштами за 9 місяців цього року склав 50,6%, у тому числі за серпень-вересень - до 70%. У третьому кварталі 2000 року грошові надходження на оптовий ринок електроенергії склали 1,7 млрд. гривень, що у 7 разів більше, ніж за відповідний період 1999 року.

Підвищилась дисципліна платежів і рівень розрахунків за спожитий природній газ. Якщо за 9 місяців минулого року було оплачено всього 36% вартості спожитого газу, у тому числі 12,1% коштами, то за січень-вересень рівень розрахунків досяг 63,1%, або в 1,8 рази більше, у тому числі коштами - 30,6%, або в 2,6 рази більше. В ІІІ кварталі загальний рівень розрахунків досяг 157,5%.

Збільшення грошових надходжень дозволило поліпшити ситуацію з виплатою заробітної плати працівникам галузі, збільшити грошові надходження до бюджетів усіх рівнів, спрямовувати кошти на підготовку підприємств ПЕК до роботи в осінньо-зимовий період, а також дозволило зменшити тіньові, корупційні явища в ПЕК.

На 16 жовтня цього року запаси вугілля на електростанціях склали 3672 млн. тонн, або більше на 1 млн. тонн, ніж на цей період минулого року. У вересні запаси вугілля збільшено майже на 1,5 млн. тонн, за 16 днів жовтня - майже на 650 тис. тонн.

Із 13 енергоблоків АЕС завантажено паливо на 10 енергоблоках, завершено ремонт на 9 (на 1 жовтня 1999 року було здійснено ремонт 5 енергоблоків АЕС). Сьогодні навантаження атомних електростанцій складає 10,77 млн. кВт проти 7,7 млн. кВт на початку жовтня 1999 року.

Водночас в інформації уряду, надісланій до Верховної Ради України, не йшлося про те, що всі проблеми ПЕК вже знято. Вони залишаються, і зрозуміло, що розв'язати їх за порівняно короткий період роботи нового складу уряду, звичайно, неможливо.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також