14 ноября - День Минеральных вод

31.10.2000, 13:07

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экологической политики, природопользования и ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы вместе с фракцией "зеленых" 14 ноября нынешнего года проведут День Минеральных вод. (укр.)

У ході заходу, що проходитиме у будинку Верховної Ради, буде розгорнута експозиція "Мінеральні води України", в якій представлятимуть свою продукцію провідні українські виробники безалкогольних напоїв.

Голова екологічного комітету Юрій Самойленко зазначив, що метою заходу є привернення уваги народних депутатів та громадськості до питань наукової та практичної діяльності у галузі видобутку, виробництва, оцінки, контролю якості, сертифікації, застосування та збуту, популяризації мінеральних природних столових, лікувально-столових, лікувальних вод та підтримки їх виробників.

В Україні, за інформацією Комітету, обсяг розвіданих запасів мінеральних вод - понад 2,5 млн. куб. км, що складає майже половину всіх запасів Європи. При цьому рівень експлуатації джерел в державі не перевищує 3%. Незважаючи на зростання виробництва (за останні три роки - більше ніж у 4 рази) вітчизняний ринок мінеральних вод залишається ненаповненим. На відміну від жителів західноєвропейських країн, які випивають більше 100 літрів мінеральної води за рік, середній українець, який звик пити воду "з під крану", - лише 8 літрів.

У той же час, наголошують у Комітеті, лише одна з десяти придбаних на українських ринках пляшок води - натуральна. Фахівці не виключають, що 70% бутильованої води перебуває у нелегальному обігу, або є фальсифікатом, або неврахованою продукцією. На жаль, констатують у екологічному комітеті, діюча державна система контролю якості не дозволяє уникнути проникнення у торгову мережу великої кількості недоброякісної безалкогольної продукції. Відсутня і законодавча база безпечного водопостачання та водоспоживання. Тому, наголошують ініціатори Дня Мінеральних вод у парламенті, сьогодні актуальним є розгляд Верховною Радою проектів законів про питну воду та безпечне водопостачання, вдосконалення нормативної бази, створення надійної системи контролю за видобутком, переробкою та реалізацією мінеральних вод.
По материалам информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також