Для ускорения реализации программы ИНОГЕЙТ

10.11.2000, 11:35

Распоряжением правительства Украины Вице-премьер-министр Юрий Ехануров утвержден координатором программы ИНОГЕЙТ (INOGATE - Inter-State Oil and Gas Transport to Europe). Начатая Европейской комиссией программа ИНОГЕЙТ призвана предоставлять поддержку новым независимым государствам в модернизации существующих и прокладке новых трубопроводов для транспортировки в Европу нефти и газа с Каспийского и Центрально-Азиатского регионов. (укр.)

Україна відіграє провідну роль у здійсненні цієї програми, оскільки в Києві 22 липня 1999 року зацікавленими країнами було підписано Рамкову угоду про створення міждержавних систем транспортування нафти та газу. В столиці України знаходиться і секретаріат програми ІНОГЕЙТ.

Рамковою угодою передбачено пріоритетне відновлення існуючих систем, вивчення нових шляхів транспортування до Європи нафти і газу, розробка єдиних правил постачання енергоносіїв та розбудови регіональних і експортних ринків. Йдеться також про створення необхідних умов для залучення великих інвесторів та міжнародних фінансових інституцій до виконання програми ІНОГЕЙТ.

Призначення Віце-прем'єр-міністра Юрія Єханурова координатором програми ІНОГЕЙТ дасть змогу підвищити постійний контроль за виконанням взятих Україною міжнародних зобов'язань, активізувати процес розвитку національної системи транспортування нафти і газу.

Першим заступником координатора програми ІНОГЕЙТ затверджено першого заступника Міністра закордонних справ Олександра Чалого, заступниками - першого заступника Міністра палива та енергетики, голову НАК "Нафтогаз України" Вадима Копилова та керівника департаменту міжнародного розвитку та європейської інтеграції Міністерства економіки Володимира Ігнащенка.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також