Кто будет первым у Ан-140?

18.11.2000, 11:35

Киевская компания "Икар" планирует начать эксплуатацию первого в Украине пассажирского самолета Ан-140 в начале декабря на авиарейсах по маршруту Харьков-Киев-Симферополь. (укр.)

Як повідомив генеральний директор компанії Віктор Вершигора, доводка авіамашини у відповідність з вимогами сертифіката типу завершена, і в листопаді екіпажі здійснять на ній пробні польоти. До кінця року авіатранспортне підприємство планує залучити західні інвестиції для придбання ще п'яти літаків цієї моделі.

Авіакомпанія придбала Ан-140, вартість якого оцінюється у 8,5 млн. доларів, на умовах фінансового лізингу із розстрочкою оплати на десять років. Згідно з розрахунками, літак окупиться через сім років за існуючих тарифів, що становлять на авіалінії Харків-Київ близько $60 за квиток. Для перельоту з Харкова у столицю Ан-140 потрібно лише 600 кг пального, що вдвічі менше, ніж літаку Ан-24. При цьому витрати на пальне становлять 30 відсотків собівартості рейсу. За оцінками українських спеціалістів, обсяг внутрішнього ринку Ан-140 становить близько 40 машин. Для авіакомпаній найбільш прийнятною схемою їх придбання є фінансовий лізинг. На створення початкового лізингового фонду з 10 літаків потрібно, як мінімум, $100 млн., вважають експерти.

Тим часом на авіазаводі в Харкові завершується будівництво ще двох літаків Ан-140. Потужності підприємства дають змогу вже наступного року випустити не менш як 12 машин. Ан-140 має замінити літак Ан-24, термін експлуатації якого завершується найближчими роками. Нова авіамашина може перевозити 52 пасажири на відстань близько 2 тисяч км. При цьому літак перевершує свого попередника за всіма основними характеристиками. На базі Ан-140 передбачається створити вантажний, адміністративний, спеціальні варіанти, а також модифікацію з подовженим фюзеляжем на 68 пасажирів. У виробництві літака зайнято понад 40 підприємств України.

Перший серійний літак Ан-140, виготовлений у Харкові, піднявся в небо 11 жовтня 1999 року. У квітні 2000 року він отримав сертифікат типу, який дає право на його експлуатацію.

Літаки Ан-140 будуть складатися і в Ірані. Перший політ іранської машини заплановано на початок 2001 року. Машина проходить перевірку на льотно-випробувальній станції за участю українських фахівців. Машина підніметься в небо у січні-лютому наступного року. Згідно з контрактом у країні буде вироблено 100 літаків. Двигуни, авіоніку, шасі та інші комплектуючі для них постачають близько 100 великих підприємств з України і Росії.
Віталій Матарикін.
Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також