Ташлицкая ГАЭС начнет работу в 2003 году

18.11.2000, 15:33

В 2003 году будут введены в действие первые два агрегата Ташлицкой гидроаккумулирующей электростанции (ТГАЭС), которая находится в Николаевской области. (укр.)

Для введення їх в дію прийнятою на виконання доручення Президента України постановою Уряду протягом нинішнього і наступного років спрямовується 186 млн. гривень. Фінансування йтиме відповідно до законодавства за рахунок коштів енергокомпаній, що не включаються до їх валового доходу і призначаються для будівництва визначених енергетичних об'єктів.

Ташлицька ГАЕС має розв'язати гостру проблему регулювання напруги в енергетичній мережі України. Вночі станція буде використовувати надлишок енергії від АЕС для наповнення верхнього водосховища. А в період "пікових" навантажень накопичена вода обертатиме 2 гідроагрегати ГАЕС, даючи для підтримки напруги в енергосистемі півдня додаткові 300 МВт. При добудові ГАЕС зважено на висновки державної екологічної експертизи. Станція працюватиме на двох замкнених водоймах, не з'єднаних з водосховищем Південно-Української АЕС та рікою Південний Буг.

Робота станції окрім енергетичних аспектів дасть змогу вирішити й ряд соціально-економічних проблем Миколаївської області. Зокрема, буде поліпшене господарське водопостачання п'яти прилеглих безводних районів, завершене будівництво ряду шкіл та культурно-побутових об'єктів. Майже 80 млн. гривень планується виділити для природоохоронних заходів.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також