В КИЕВЕ ОТКРЫЛСЯ ДЛЯ ПОСЕЩЕНИЯ МУЗЕЙ "АНДРЕЕВСКАЯ ЦЕРКОВЬ"

18.11.2000, 11:35

После реставрации, которая продолжалась более восьми лет, в Киеве открылся для посещения музей "Андреевская церковь". (укр.)

Андріївська церква, де так і не обвінчалися Голохвастов з Пронею Прокопівною, знову відкрила двері для відвідувачів. Найвитонченіший витвір великого Растреллі вісім років "прикрашала" табличка "тут іде реконструкція". Хоча у 1992 році, коли було прийнято рішення підмарафетити храм, розраховували, що ремонт триватиме місяців шість, не більше. Проте після детальних досліджень фахівці зрозуміли, що однією "косметикою" не обійтись. Грунтовна реконструкція укупі з уже набридлим сьогодні "немає грошей" затягнулася на роки.

За цей час реставраторами виконано величезний обсяг робіт знадвору та в середині храму. Повністю перероблено системи опалення та вентиляції. Відновлено позолоту на ліпленні та скульптурах. Укріплено гордість церкви - триярусний іконостас, червоне тло якого оздоблено позолоченим декором. Перекладено італійським мармуром підлогу. Знадвору відреставровано і укріплено колони, відремонтовано сходи, пофарбовано фасади.

Утім, перлина російського бароко й надалі функціонуватиме як музей (богослужінь тут не проводять з 60-х років). За словами фахівців, при великих скупченнях людей у приміщенні різко змінюється температурно-вологісний режим. А це негативно позначатиметься на багатому внутрішньому оздобленні храму, виконаного в стилі рококо.
Інна Степанчук.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також