Как протухнет, будем есть

02.11.2000, 12:49

В Швеции открыт первый в мире Музей селедки. (укр.)

Музей "тухлого оселедця", вартість якого становить біля $500 тисяч, розташований на невеличкому острові між Швецією і Фінляндією.

Одну експозицію музею буде присвячено давнім способам збереження оселедців з використанням солі і ферментів самої риби. Фахівці вважають, що цей метод винайшли ще древні вікінги. Але шведські рибалки використовують його дотепер.

Щоб поцінувати оселедець, приготовлений у такий спосіб, треба бути справжнім шведом. Бо смак і запах його достатньо незвичні. По-шведськи ця страва називається surstromming (кислий оселедець) і з'являється лише у серпні.

Бо для приготування цієї страви використовують лише оселедці, виловлені у північній частині Балтійського моря, де концентрація солі мінімальна. Після виконання всіх рецептурних операцій справжні поціновувачі радять укласти оселедці у банки і дати настоятися протягом року при температурі 20 градусів. Здуття банок вважається найкращою стадією готовності "продукту".

Цей специфічний делікатес рідко викликає приємні враження в іноземців, оскільки за запахом він нагадує собачі екскременти. Тому з 800 тисяч банок, щорічно вироблених у Швеції, лише 2% відправляють на експорт, головним чином для шведської діаспори.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також