Двойная дата "короля вальсов"

08.11.2000, 13:15

В ближайшие дни на сцене Сумского театра драмы и музыкальной комедии состоится премьера оперетты "Цыганский барон", которая приурочена к 175-летию австрийского композитора "короля вальсов" и "князя оперетты" Йогана Штрауса. В этом году также отмечается и 115-летие первой постановки "Цыганского барона", которая была осуществлена в венском театре "Ан дер Вин" к 60 дню рождения Штрауса. (укр.)

Для колективу театру до цих свят додається ще й власне: до Сум повернулася оперета. Тут її не ставили вже понад десять років. І ось час настав!

Звичайно, здійснювати задумане непросто. Хоча б тому, що на момент початку постановки у театрі налічувалося лише 7 штатних одиниць хору. А кошти на оформлення? Як кажуть, без коментарів. А максимально стиснені терміни роботи?! Директор театру Лариса Цебровська ці рекордно короткі терміни пояснила потребою виживання, а відтак переходом на Західні темпи роботи. Щодо західних темпів, то запрошений на постановку режисер Олександр Рибчинський, якому довелося ставити вистави й на заході, погодився: там вони справді короткі. "Ось стільки і ні на годину більше". Але ж і умови для роботи створюють сприятливі. У нас із останнім, на жаль... А втім, обіцяють вражаючу сценографію Едуарда Ледньова, не менш вражаючі костюми Ольги Ледньової, а головне - музика Штрауса.

Попри короткі терміни здачі виставки, театр спробував встигнути копнути і вглибину. Завліт Надія Шульженко змогла проконсультуватися щодо обрядів, побутових деталей із місцевими сумськими циганами. Вони ж, з'ясувалося, - нащадки молдавських циган, а ті, в свою чергу, - угорських. Себто майже прямий зв'язок із "Циганським бароном".

Колектив "дочищає пір'ячко" перед прем'єрою, що відбудеться 11-12 листопада, і, зрозуміло, хвилюється. Бо ж ідеться про відродження музичного життя театру. "Але запитувати про це поки що не треба, - усміхається художній керівник театру Наталія Черкасенко. - Зараз усі знервовані й хочуть одного: аби постановка вийшла".
Алла Федорина. Суми.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також