С любовью к бутылке

14.12.2000, 14:58

За два с половиной года тернопольский художник-реставратор Евгений Кавка собрал в своей творческой мастерской коллекцию почти из шести с половиной сотен разных по форме, размеру и цвету стеклянных бутылок из-под алкогольных напитков. Самому старинному экспонату коллекции уже более двух веков. (укр.)

Заради поповнення свого зібрання пан Євген не гидує і не соромиться навіть на смітнику попорпатися, хоч колекція успішно поповнюється і за рахунок друзів, знайомих, які зносять і звозять йому усю більш-менш оригінальну склотару. Є вже пляшки з Греції, Іспанії, Італії, США, Аргентини, Мексики, Португалії і, взагалі, мало не з усіх континентів.

Цікаво, що етикеток на своїх пляшках Євген Кавка не залишає, вважаючи, що вони заважають милуватися формою та дизайном скляних виробів. Виняток, як справжній патріот, зробив лише для ємностей, пов'язаних з українською історією, наприклад, серії "Козацька рада".

До речі, художник зібрав ще й багату інформацію з історії скла та чимало цікавинок, з ним пов'язаних, а також купу анекдотів про пляшку, на які такий щедрий наш народний гумор.

Тепер Євген Кавка готує виставку, де поруч з експонатами його колекції розмістяться і натюрморти тернопільських художників із зображенням пляшки.
Світлана Мичко. Тернопіль.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також