Нулевые "Мерседесы" ввозились в Украину по цене 20 тысяч гривен

21.12.2000, 11:31

Сотрудники Службы безопасности Украины разоблачили в Закарпатской области контрабандный канал, по которому переправлялись в Украину легковые автомобили представительского класса. (укр.)

До незаконного проведення митного оформлення транспорту були причетні деякі посадові особи Чопської митниці та інші державні службовці. Головним управлінням боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених кількома статтями Кримінального кодексу (контрабанда, зловживання владою або посадовим становищем, підробка документів, штампів і печаток з подальшим використанням фальсифікованих документів, тощо). На даний момент розслідування цієї кримінальної справи вступило в завершальну фазу.

Вже під час попереднього слідства слідчі СБ України встановили приблизний розмір збитків, заподіяних державі - 2 мільйони 863 тисячі гривень! Механізм обману держави виявився досить простим, але лише за умови участі в махінації посадовців.

Наприкад, в Україну ввозиться 600-й "Мерседес", реальна вартість якого 350-400 тисяч гривень. Але за фальшивими документами, які подаються на нашому кордоні, він уже нібито коштує всього 20 тисяч - різниця відчутна. Що це означає для держави? Якщо при розмитненні машини подібного класу за справжньою ціною до казни надходить 50-100 тисяч гривень, то в цьому випадку - лише 10-15 тисяч. Були авто, на ввозі яких держава втрачала більше ста тисяч гривень. Технічно це відбувається так: за кожною митницею офіційно закріплені автоексперти, які підтверджують вартість автомобіля, внесену в декларацію. На Чопській митниці контрабандисти мали "своїх" експертів, "свої" люди були і у відділі розмитнення. Контролю не було, і жодних проблем не виникало. Загалом слідчими СБУ в рамках цієї кримінальної справи досліджується більше 500 (!) епізодів протиправної діяльності цієї групи. До кримінальної відповідальності притягнуто декількох чоловік, у тому числі 6 посадових осіб різного рівня, які сприяли контрабандистам.

Під час слідчих дій співробітники СБУ вилучили матеріальних цінностей понад 1,5 млн. гривень, і це ще не межа. Над поверненням решти грошей працює міжвідомча група, до складу якої увійшли ще й податківці. Головне, що цей чітко організований контрабандний канал припинив своє існування.

Спеціалістами СБУ внесені конкретні пропозиції та рекомендації до відповідних контролюючих органів щодо посилення контролю за ввозом та реєстрацією в Україні автомобілів. Слідчі сподіваються, що в подальшому за подібною схемою зловмисники ані на Закарпатті, ані в інших прикордонних областях вже діяти не зможуть.
Олексій Трифонов.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також