Наконец-то Таврию оценили

23.12.2000, 11:04

Наконец-то Херсонскую область с ее выгодным географическим положением, мягким климатом и наличием морских портов должным образом оценили иностранные инвесторы, которые вложили в экономику региона более $3 млн. (укр.)

Зараз тут діє понад 150 бізнесових структур, в яких обертається капітал Кіпру, Швеції, Туреччини та низки інших країн.

Однак результати роботи СП не радують, бо лише вісім із них, які займаються торгівлею та надають різноманітні послуги, виявилися прибутковими. "Це пояснюється тим, що зарубіжні партнери погано орієнтуються у внутрішньому ринку і розгубилися від нескінченних змін та поправок у нашому законодавстві, - стверджує начальник облуправління зовнішньоекономічних зв'язків Микола Черних. - Не секрет, що інвестиції могли б пролитися рясним дощем в аграрний сектор. Та найбільша цінність збанкрутілих господарств - земля - й досі не стала товаром, а тому її не можна продавати чи давати в заставу. А бажаючих ризикувати серед багатіїв немає".

Після приватизації нафтопереробного заводу в Херсоні найпривабливішим для інвесторів об'єктами вважаються суднобудівний завод, а також паперово-целюлозний і бавовняний комбінати. Проте іноземних бізнесменів підприємство корабелів практично не цікавить, адже щоб його реанімувати, треба вкласти колосальні кошти. Що ж до комбінатів, то їх можна було б продати хоч зараз, але місцева влада побоюється це робити. Справа в тім, що вони користуються попитом у вельми сумнівних інвесторів, які не приховують намірів знищити ці підприємства як своїх конкурентів.
Микола Нечипуренко. Херсонська область.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також