Предприниматели - за выгодную дружбу между народами

29.12.2000, 11:12

Участники Форума представителей деловых и банковских кругов Украины и России обратились к президентам двух стран с просьбой принять меры по улучшению стратегического партнерства между Украиной и Российской Федерацией. (укр.)

Голова Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах представив звернення учасників Форуму представників ділових і банківських кіл України і Росії до президентів двох країн. Вони висловили прохання дати доручення урядам України та Росії, щоб забезпечити реалізацію заходів, які сприяли б наповненню практичним змістом стратегічного партнерства між нашими державами. Адже, незважаючи на те, що між ними підписано більше 140 договорів та угод різного рівня і розроблено спільну програму економічного співробітництва на 1998-2007 роки (вона, зокрема, передбачає збільшення товарообороту у два з половиною рази), рівень зовнішньоекономічного співробітництва не відповідає ні потенціалу, ні життєво важливим спільним українсько-російським інтересам. Досі затягується ратифікація Договору про вільну торгівлю. Штучно створені бар'єри в торгово-економічних стосунках призвели до того, що в 1999 році сталося значне (приблизно на 20% - це $2 мільярди) зменшення товарообороту між Україною й Російською Федерацією порівняно з попереднім роком. Особливо підводять протиріччя в законодавстві з питань митної, податкової та цінової політики.

Учасники Форуму запропонували низку пропозицій для зміцнення ділового співробітництва між нашими країнами. Для початку - провести комплексну інвентаризацію всіх нормативних обмежень та перепон, котрі гальмують розвиток торговельно-економічних зв'язків та створити спільний банк даних, що містив би інформацію про експортний потенціал України та Російської Федерації і яким могли б користуватися всі зацікавлені міністерства та відомства. Запропоновано також підтримати реальні напрацювання, які найбільше збігаються за економічними, комерційними та стратегічними інтересами Росії та України, можуть ефективно реалізуватися в найкоротші строки та стануть базовими для налагодження механізмів міждержавного виконання конкурентних проектів та програм. Базові проекти найвірогідніші в літакобудуванні, трубному виробництві, суднобудуванні, нафтогазодобуванні та транспортуванні, спецавіатехніці.
Інна Тесленко.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також