Какие профессии будут популярны в начале XXI столетия?

10.02.2000, 17:05

Американский журнал "Ю.С. ньюс енд уорлд рипорт" провел опрос на тему "Какие профессии в XXI веке будут самыми популярными и высокооплачиваемыми?" (укр.)

Які професії будуть найпопулярнішими і високооплачуваними на початку ХХІ століття? Американський журнал "Ю.С. ньюс енд уорлд ріпорт" провів на цю тему опитування провідних американських фахівців з найрізноманітніших галузей.

- За останні троє десятиліть в Америці було троє занять, які гарантували шестизначні річні доходи, - це лікування, юриспруденція й брокерство.

Швидше всього, ці спеціальності залишаться незаперечними лідерами в найближчі 5-10 років, але до них наближається набір нових несподіваних спеціальностей, які обіцяють дуже солідний заробіток, і в деяких випадках - очевидне задоволення. Спеціалісти, наприклад, ведуть мову про світле майбутнє для художників-аніматорів. Тотальна комп"ютеризація породила небачений попит на колись "штучну" спеціальність мультиплікатора. Електронна мультиплікація, яка використовується в комп"ютерах, сьогодні лише починає відкривати свій потенціал, але вже нині художнику-аніматору пропонують близько 100 тисяч доларів на рік, на третину більше, ніж інженеру-програмістові.

До речі, традиційна інженерія тримається десь посередині списку потрібних і прибуткових із зарплатнею, яка коливається від 46 до 65 тисяч доларів на рік. Це можна порівняти з вартістю праці американського викладача. Досвідчений учитель отримуватиме в середньому близько 40 тисяч доларів на рік, а професор університету - 67 тисяч.

Тим же, хто забажає, наприклад, займатися журналістикою, варто запастися сильним потягом до цього предмета: телевізійний репортер отримує лише 22 тисячі доларів, а телеведучий - 40 тисяч.

За ким же майбутнє? Спеціалісти віддають перевагу бухгалтеру-універсалу чи бізнесмену-аналітику - людині, здатній, наприклад, оцінити ринкову вартість компанії чи яка добре розбирається у податковій системі. Він може заробити понад 200 тисяч доларів на рік. Серед тих, кого найбільше потребуватимуть, залишатиметься юриспруденція та медицина. Наприклад, дільничний або, по-американськи, сімейний лікар отримуватиме понад 100 тисяч доларів на рік, а, скажімо, паталогоанатом чи хірург - удвічі більше.

Радіо "Свобода".

Молодь України 2000.02.10

Читайте також