Природа не терпит насилия

23.02.2000, 18:10

Сасык - один из природных лиманов Черного моря, который во второй половине семидесятых годов был превращен человеком в огромный резервуар пресной воды для орошения Буджатской степи. Десятки миллионов рублей были вложены в проект, который обернулся локальной экологической катастрофой. (укр.)

На жаль, заклики не чекати милості від природи, а підкорювати і пристосовувати її до своїх потреб, такі популярні кілька десятиліть тому, досить часто втілювались у життя. Не обгрунтовані ні економічно, ні науково, реалізувавшись, вони робили заручниками волюнтаристських рішень не лише навколишнє середовище, а й прийдешнє покоління.

Сасик - один з природних лиманів Чорного моря - був створений матінкою-природою як місце, де величезні косяки різних видів морських риб нагулювали промислову вагу. Але в другій половині сімдесятих років у зв'язку із спорудженням чергової "будови віку" - Дунай-Дніпровського каналу - Сасик перетворили на величезний резервуар для прісної води, що мала використовуватися для зрошення засушливого Буджацького степу. Насипна дамба відділила лиман від моря, потужні насоси викачали з нього морську воду, і в 1980 році Сасик, заповнившись дунайською водою в обсязі 1 мільярда кубометрів, перетворився на прісноводне озеро.

Десятки мільйонів карбованців були витрачені на те, щоб створити це "чудо природи". Але природа не терпить насильства і замість чуда жителі Татарбунарського району отримали локальну екологічну катастрофу. З її наслідками зіткнулися насамперед жителі прилеглих сіл.

Впродовж багатьох років геологи, екологи, представники місцевих органів влади і активісти били на сполох, намагаючись врятувати Сасик і поліпшити екологічну ситуацію в регіоні. І нарешті домоглися свого. На останній сесії Татарбунарської районної ради депутати розглянули пропозицію Татарбунарської райдержадміністрації і громадської екологічної організації "Відродження" про возз'єднання озера Сасик з морем. Депутати підтримали цю пропозицію і звернулися до Одеської обласної ради, облдержадміністрації та Кабінету Міністрів України з проханням допомогти розробити відповідний проект. Погляди тисяч людей сьогодні з надією звернені до уряду, від якого чекають на розуміння і підтримку.

Людмила БОЙКО, власний кореспондент "Урядового кур'єра" в Одеській області

"Урядовий кур'єр" 2000.02.23

Читайте також