Выиграет тот, кто быстрее обходит барьеры

16.03.2000, 15:25

Туристическая фирма Словении "Аклей турс", представительство которой на днях открылось в Киеве, получила право на прием и оформление для украинцев выездных документов в Словению (укр.).

Щоб отримати словенську візу, не треба буде їхати в Будапешт Візами Любляна вдарила по Україні та більшості держав екс-Союзу в серпні минулого року. Все просто - Словенія, претендент на першу хвилю розширення ЄС, навдивовиж швидко підкорилася вимогам ЄС і не стала мармеладничати з далекими колишніми сусідами по соцтабору. Постраждав туризм, але не так, щоб смертельно, адже гірськолижні курорти країни та 46-кілометрову смужку Адріатичного узбережжя і без нас щільно наповнюють відпочиваючі - західноєвропейці. Утім, кожна копійка липне до дна бюджету, і втратити на пострадянському туристові словенці не хочуть. Отож, найкмітливішою напередодні сезону відпусток виявилася саме "Аклей турс".

За сім місяців, що минули від запровадження Любляною візового режиму, візи українці отримували в сусідній Угорщині. Адже словенського диппредставництва немає в Києві, як, до речі, і українського в Любляні. Тож посольство Словенії в Будапешті працювало з динамічністю ткалі-багатоверстатниці: за сумісництвом воно обслуговує ще й Україну, Молдову, Румунію, Болгарію. Кажуть, що за цей час найбільше постраждали водії-дальнобійники, які для оформлення транзитних віз здавали документи на сім днів, і весь цей тиждень мусили маятися в столиці чужої країни без паспорта.

Невдовзі візу можна буде оформити, не виїжджаючи з Києва. Втім, скільки вона коштуватиме, враховуючи люб'язні послуги турфірми-посередника, наразі невідомо. "Ми поки що не отримали дозволу МЗС України, хоч така діяльність і погоджена", - цим пояснює керівник згаданої турфірми Верзель Сречко відсутність цінової політики і хоча б приблизно часових орієнтирів, у які вкладеться оформлення документів через посередництво його компанії. Присутній на презентації цієї фірми у Києві консул словенської амбасади в Угорщині Йожеф Кечек сказав, що досі туристична віза коштувала 110 німецьких марок. Петро МОРОЗКО. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також