"Экономные" трубы

07.04.2000, 12:22

Особенностью труб, к выпуску которых приступило совместное украинско-румынское предприятие "Итеко" на Ивано-Франковщине, является крайне низкая потеря тепла, дающая возможность значительной экономии средств в энергетике. (укр.)

Нещодавно свою першу продукцію видало спільне українсько-румунське підприємство "Ітеко". Його засновниками є ВАТ "Коломияінбуд" (Івано-Фанківщина) та фірма "Ізотером" з румунського міста Бая Маре. Загалом за неповні півроку виробничі потужності було змонтовано на території заводу залізобетонних виробів у Коломиї, який тепер не діє.

Труби "Ітеко" витримують температуру 115 градусів і використовуються для подачі тепла й гарячої води до осель та адмінбудинків. Особливість труб - вельми низькі втрати тепла (лише один відсоток на одному кілометрі прогону).

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк вважає, що діяльність цього підприємства для області заощадить багато коштів в енергетиці, Оcобливо на теплотрасах. За словами керівника області, використання цих труб дає змогу майже вп'ятеро економити на тепловідведенні. На Прикарпатті мають намір відмовитися від використання в спорудженні чи ремонті теплотрас труб старої "генерації", а теплові підприємства зобов'язано застосовувати тільки енергоощадні комунікації. Богдан ЯРІШ. Инф. газеты "Урядовий кур'єр"

Читайте також