Написанное пером оплатишь своим горбом

08.04.2000, 12:01

По инициативе представительства европейской комиссии и Гильдии главных редакторов СМИ Украины был организован "круглый стол" на тему "Политические права и свободы СМИ". На нем выступил руководитель отдела прессы и протокола посольства Германии в Украине Эрик Тинтруп. (укр.)

Четверта влада в Україні - "трудовий" дохід перших трьох. "Засудити журналіста в Німеччині можна лише за перекручення фактів, а не за його думки, навіть якщо вони критичні", - наголосив учора керівник відділу преси та протоколу посольства Німеччини в Україні Ерік Тинтруп під час "круглого столу" "Політичні права і свободи ЗМІ". Проведення такого заходу зініціювало представництво європейської комісії в Україні разом з Гільдією головних редакторів ЗМІ України. Дипломатичною академією при МЗС та інститутом журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

За словами Еріка Тинтрупа, забезпечення свободи слова та існування демократичної преси можливі лише за умови такого законодавства, яке б унеможливлювало закриття видань та розорення журналістів тільки за те, що їхні думки не сподобалися котромусь із державних діячів. "Політики повинні привчитися, що не кожна критична інформація має спричинювати їхню агресивну реакцію", - додав пан Тинтруп.

Цікаво, що в Німеччині у ЗМІ існує посада відповідального редактора і лише його можна притягти до відповідальності за подану в газеті чи на ТБ недостовірну інформацію. Однак кошти за завдані збитки платить майже завжди редакція (або компанія, якій належить газета чи телеканал). В Україні ж на сьогодні до суду можна притягти будь-якого журналіста. Західні експерти переконані, що саме це обмежує свободу слова у державі. Адже якщо журналіст є незаможною людиною або не має "даху" у владних структурах, то він фактично позбавлений можливості об'єктивно аналізувати події та факти. Адже будь-яка його критична оцінка може бути витлумачена як "образа честі та гідності".

До речі, в Україні, на думку представників країн Євросоюзу, було б доцільно не лише обмежити "поле діяльності" політиків-позивачів, а й визначити максимальну суму позову. У Німеччині, наприклад, вона не може перевищувати 50 тисяч доларів. А деякі українські політдіячі оцінюють завдані їм "моральні збитки" за зіпсовану репутацію мільйонами "зелених". Инф. газеты "Україна молода"

Читайте також