Факельная "елка" из газоконденсатной смеси

20.05.2000, 13:27

Пожарным не удается потушить огненный факел, вырвавшийся рано утром 17 мая из газоконденсатной скважины Куличиховского месторождения в Гадячском районе Полтавской области. (укр.)

Наймасштабніша за останні півтора десятиліття "факельна" пожежа на Полтавщині, виникла 17 травня о 6-й годині 10 хвилин на розташованій поблизу села Ціпки Гадяцького району свердловині газоконденсату Куличихівського родовищіа. Ця свердловина діаметром 73 міліметри належить газопромисловому управлінню "Полтавагазвидобування", але на момент виникнення НП була перекритою і не експлуатувалася. При цьому газоконденсат "дрімав" там під тиском 150 атмосфер. Тож більшості з нас важко навіть уявити страхітливу силу розбурханого газу, що за якусь мить вирвався на поверхню, перетворившись на потужний палаючий струмінь-факел ялинкоподібної форми висотою 25-30 метрів.

Для непосвячених нагадаємо, що саме Полтавщина є своєрідною "коморою" вітчизняного газу та нафти. Тож вона буквально "нашпигована" різноманітними свердловинами, трубопроводами, підприємствами нафтогазовидобутку та переробки.

Як повідомив кореспонденту "України молодої" співробітник управління Державної пожежної охорони в Полтавській області Артур Папірник, роботи з приборкання згаданого палаючого факела в Гадяцькому районі тривають уже більше доби, але загасити його все ще не вдається. Щоправда, після незначного зниження тиску в свердловині трохи знизилася й висота факела - до 15-20 метрів. На гасінні цієї надскладної пожежі задіяно 159 чоловік, 15 одиниць протипожежної техніки, 3 спеціальних порошкових гармати. Окрім пожежників, на місце НП прибули фахівці воєнізованої газорятувальної протифонтанної частини з Харкова.

Роботи ускладнюються передовсім тим, що зі свердловини під високим тиском продовжує витікати газоконденсатна суміш. Тож зранку стягувалися сили для організації так званої порошкової атаки. Адже у палаючій свердловині знаходиться й арматура, яку треба витягнути звідти і "накрити" спеціальним порошком. Після того, як пожежу погасять, хоча вчора ніхто з фахівців не наважувався сказати, скільки ще часу для цього знадобиться, свердловину залають глиноземною сумішшю, остаточно перекривши в такий спосіб витікання газу та давши можливість встановити там нову запірну арматуру. За словами Артура Папірника, на місці пожежі працює також оперативно-слідча група. Вже зараз зрозуміло, що завдані цією НП збитки - величезні. Однак встановити їх розміри та причини виникнення пожежі поки що надто складно, оскільки немає можливості підійти до горловини факела. Та все ж саме слідчим разом з іншими фахівцями належить визначити, що саме викресало іскру полум'я - чиясь халатність, злочинний умисел, чи просто не витримала запірна арматура. Василь Неїжмак. Полтавська область. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також