Горят торфяники в Белоруссии

20.05.2000, 15:09

На зараженной радиацией территории Белоруссии горят 19 торфяников. Как утверждают специалисты, пожары не станут толчком для распространения радиации с загрязненной зоны. (укр.)

У 30-кілометровій чорнобильській зоні ліси не горять, продовжують стверджувати пожежники. Вгамовуючи паніку серед киян, яка то спалахує, то знову виникає впродовж уже тижня, МінНС повідомляє, що в зоні відчуження встановлено спеціальні пости спостереження, котрі працюють цілодобово. Водночас оперативний черговий зони відчуження ЧАЕС повідомив позавчора "Інтерфаксу-Україні", що "локальні осередки пожеж у зоні не позначилися на радіаційній обстановці"; зі слів чергового можна зрозуміти, що під "локальними пожежами" малися на увазі невеликі за площею загоряння трав'яного настилу в зоні в середу.

Зате добре палають торфовища на вражених радіацією територіях сусідньої Білорусі. Однак "пожежі на торфовищах не є поштовхом для різкого поширення радіації із забрудненої зони на інші території", - стверджує Геннадій Антипов, керівник відділу реабілітації забруднених територій білоруського комітету з ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС. Заспокоюючи кореспондента "Інтерфаксу", пан Антипов пояснює: радіонукліди під час таких пожеж розповсюджуються не в газоподібній формі, а із золою, яка осідає на місці пожежі. Тривожить, що в "зоні" сусідньої з нами Білорусі нині палає вогонь аж на 19 торфяниках. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також