Стратегическое нефтегазовое партнерство

20.05.2000, 13:27

В ходе официального визита в Украину Министра иностранных дел Казахстана Ерлана Идрисова был рассмотрен вопрос создания казахско-российско-украинского "энергетического треугольника" для совместного экспорта сырья в Европу.(укр.)

Порівняно недавно розвідані великі запаси нафти і газу поставили Казахстан у світовий ранг багатообіцяючих держав Центральної Азії. Офіційний візит міністра закордонних справ Казахської республіки Єрлана Ідрісова засвідчив, що з відкриттям нових перспектив казахи покладаються на давніх друзів і партнерів.

"Йдеться про створення казахсько-російсько-українського "енергетичного трикутника" для спільного експорту сировини до Європи," - розповів учора Єрлан Ідрісов на спільній прес-конференції з Міністром закордонних справ України Борисом Тарасюком. - А з видобутком у ХХІ столітті до 140 мільйонів тонн нафти "російський шлях" вже буде замалим, буде йти пошук й інших, зокрема "Баку - Супса - Одеса - Гданськ". Цього року Казахстан має намір перекачати через Україну до 3 мільйонів тонн нафти, казахський бізнес зацікавлений у приватизації Херсонського НПЗ та низки об'єктів. Звичайно, не самою сировиною житиме українсько-казахська економічна співпраця. За словами Тарасюка, сторони детально обговорили космічний проект "Співдружність" (Україна - Росія - Казахстан) для пусків з космодрому "Байконур". Березневий візит до Казахстану Прем'єр-міністра Ющенка збігся з великою сільгоспярмаркою, на якій було укладено чимало контрактів на поставку продукції українського сільгоспмашинобудування. Максим Карась. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також