Торгуем серым веществом, а не сырьем

20.05.2000, 13:27

20 мая в Украине в четвертый раз официально отмечается День науки. Украинская научная школа имеет весомые достижения, однако в условиях экономического кризиса она переживает очень нелегкий период. (укр.)

Сьогодні Україна вже вчетверте офіційно відзначає професійне свято науковців - День науки. "Незважаючи на всі негаразди, наукова галузь в Україні збереглася, - заявив учора заступник міністра освіти і науки України Ярослав Яцків. - Вітчизняна наука дала світові цілу плеяду геніальних учених. Проте сьогодні в умовах економічної кризи науковці переживають дуже нелегкий період".

Нині в державі у сфері науки загалом працює понад 200 тис. осіб, функціонує 1500 наукових установ, співробітниками яких є 120 тис. науковців. Як наголосив Ярослав Яцків, реалізація визначеного Президентом курсу інноваційного розвитку держави можлива лише за умов наукового і технологічного забезпечення роботи машино-, ракето-, суднобудівної та інших конкурентоспроможних галузей України. Заступник міністра освіти і науки переконаний, що Україна повинна здобувати цей ринок і не здавати свої позиції, завойовані у певних галузях промисловості. Проте своєї функції сприяння зростанню конкурентоспроможності промислової продукції, на думку Яцківа, Україна сьогодні не виконує. "Країни "третього" світу відрізняються від цивілізованих не грошима, а браком наукових шкіл, - вважає пан Яцків, - можливо, Кувейт чи якась Кенія багатші від України за рівнем ВВП на душу населення, але вони не мають власних наукових шкіл".

Українські наукові школи мають вагомі здобутки, проте якщо держава не підтримуватиме наукову галузь, то, на думку Яцківа, вона перетвориться на таку, що не має власного інтелектуального продукту і лише торгує сировиною. До речі, як повідомив учора міністр освіти і науки Василь Кремень, перед ученими майже немає заборгованості з поточних зарплат та стипендій, що виплачуються з центрального бюджету. Оксана Остапенко. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також