К европейским автобанам

30.05.2000, 15:46

Возможно, в ближайшее время в Украине появятся европейские автобаны. Но это в будущем. А пока работники дорожного хозяйства страны пытаются поддерживать состояние автомобильных дорог Украины при сокращении финансирования их содержания. (укр.)

Далеко неоднозначно сприйняли дорожники Програму діяльності Кабінету Міністрів "Реформи заради добробуту". З одного боку, радують очікувані результати її впровадження. Зокрема, зросте валовий внутрішній продукт, збільшиться потік інвестицій в економіку, темпи зростання експорту перевищать темпи зростання реального ВВП, збільшаться реальні доходи населення.

Але, з другого боку, ці результати у мене як у фахівця з будівництва та утримання автомобільних доріг викликають тривогу. Обумовлена вона насамперед тим, що для їхнього досягнення необхідно значно збільшити обсяги перевезень вантажів та пасажирів автодорогами. А внаслідок збільшення реальних доходів населення у півтора раза зростуть темпи приросту парку приватних автомобілів. Все це разом узяте збільшить на 30-40 відсотків інтенсивність руху на автошляхах, насамперед магістральних. Чи спроможні вони витримати таке навантаження?

Сьогодні на це питання відповісти важко, бо все залежатиме від рівня їхнього утримання, який, у свою чергу, залежить від фінансування. А з цим якраз справа кепська. Порівняно з минулим роком у нинішньому на дорожнє господарство заплановано виділити коштів удвічі менше. І це при значному зростанні цін на всі матеріали. Крім того, лише в середині квітня пішли перші проплати дорожнім організаціям з держбюджету.

Автомобілісти вже відчули збої у фінансуванні дорожнього господарства. З'явились вибоїни, а це не лише незручності під час їзди, а й зменшення моторесурсу автомобілів, перевитрати пально-мастильних матеріалів, непродуктивна витрата часу на перевезення, підвищена аварійність. Водночас досвід розвинутих країн свідчить, що їхнє відродження після економічної депресії 30-х років розпочалось саме з інтенсивного будівництва доріг. Нині у США і Великобританії на 1 км дороги спрямовують у 12 разів більше коштів, ніж в Україні, у Німеччині - в 17 разів, в Японії та Франції - у 40 разів. Навіть у Росії минулого року на 1 км дороги виділялось майже в 4 рази більше коштів, ніж у нас.

Зрозуміло, що тут, як кажуть, не до жиру. Проте світовий досвід показує: щоб автомобільні дороги не стримували виробництво, потрібно щороку вкладати коштів на їхнє утримання не менше 1-1,2 відсотка від ВВП, а для забезпечення зростання виробництва цей показник повинен становити 1,5-2 відсотки. Я сподіваюсь, що уряд це розуміє. Адже в програмі записано: "Уряд зосередить державні інвестиції на модернізації та будівництві загальнодержавної інфраструктури". Обнадіює й теза про те, що "урядом буде приділятись значна увага створенню та функціонуванню національної мережі міжнародних транспортних коридорів в Україні". Якщо ці плани будуть виконані і на експлуатацію та розвиток автошляхів буде щороку спрямовуватись коштів хоча б на рівні 1,5 відсотка від ВВП, то можна сміливо сказати: автошляхи забезпечать здійснення необхідних обсягів перевезень для досягнення результатів, передбачених програмою "Реформи заради добробуту". Володимир Герасимчук, голова державної корпорації "Укравтодор". Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також