ИНТЕРНЕТ-ПРЕСС-КОНФЕРЕНЦИЯ ВИКТОРА ЮЩЕНКО

05.05.2000, 12:21

4 мая в Украинском независимом информационном агентстве новостей (УНИАН) состоялась пресс-конференция Премьер-министра Украины Виктора Ющенко, которая транслировалась в режиме реального времени в сети Интернет. (укр.)

Ідучи на прес-конференцію в Українську незалежну інформаційну агенцію новин (УНІАН) Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко зупинився біля своєрідної барикади "Хвиля свободи", яку спорудили у центрі Києва, біля Європейської площі, журналісти львівської газети "Експрес", протестуючи проти спроб місцевої влади економічними санкціями приглушити викривальну позицію газети.

Генеральний директор УНІАН Михайло Батіг, представляючи високого гостя, жартома зазначив, що Віктор Ющенко - один з небагатьох такого рівня чиновників, який ніколи не судився з пресою.

"Не судився і не судитимусь",- пообіцяв високий гість, підкресливши, що преса - це "публічний аудит" влади, і "чим швидше дійдемо до ЗМІ, тим швидшими будуть позитивні зміни в суспільстві".

Прес-конференція Віктора Ющенка відбувалася одразу в двох режимах: запитання задавали присутні в залі журналісти, а також користувачі Всесвітньої мережі "Інтернет". У ній взяли участь близько 60 учасників через мережу "Інтернет", зокрема представники регіональних ЗМІ, а також численні представники Всеукраїнських та зарубіжних видань.

Головними темами розмови стала наступна поїздка урядової делегації на чолі з Віктором Ющенком до Вашингтона, співробітництво України з міжнародними фінансовими організаціями, розвиток відносин стратегічного партнерства зі США, а також чимало проблем суто внутрішнього характеру, над якими працює сьогодні Уряд.

Українська економіка може стати однією з найбільш динамічно розвинутих, заявив Віктор Ющенко, але для цього повинні бути змодельовані такі макроекономічні важелі, які давали б високу мотивацію ефективних дій. Значні кроки на цьому шляху Урядом уже зроблено, хоча й минуло небагато часу. При підтримці політичної більшості у парламенті прийнято бездефіцитний бюджет, - цим самим, зокрема, створено макроекономічну гарантію стабільних грошей. "Гривня і ціни - поза загрозою деформації",- запевнив глава українського Уряду. Він нагадав присутнім, що держава вперше за роки незалежності має у першому кварталі приріст ВВП -5,6%. Поліпшився торгівельний баланс. Маємо значний приріст бюджетних надходжень, що дало змогу скоротити заборгованість з соціальних виплат бюджетів усіх рівнів. "Сьогодні ми маємо вже інший ринок. Інші мотивації, " - зазначив Прем'єр-міністр України. Сьогодні належить іти далі. Зокрема, "організаційна частина реформ" повинна бути значно активніша. Більш ефективним має стати управління частками державного майна. Слабка поки що динаміка на фондовому ринку. Але це вже інша якість економіки України. Не помічає цього тільки той, хто не хоче помічати, - зазначив Віктор Ющенко.

На запитання Інтернет-користувачів з Києва, Вінниці, Кіровограда про те, який би візит до Вашингтона він "вважав ідеальним", Віктор Ющенко відповів, що є кілька моментів, які роблять цей візит надзвичайно важливим. Це переговори по темі Чорнобиля - як конкретно - щодо створення компенсуючих потужностей, запезпечення пальним, так і загалом - щодо реформування енергетичного ринку.

На думку Віктора Ющенка, енергетична сфера може ефективно працювати тільки тоді, коли тут завладарює прозорий, відкритий ринок. Темні міста і села, відключення електроенергії - це наслідок непрозорості ринку, його деформації . В цей стан ми входили роками. А тому, "глобальний український інтерес,- за словами Віктора Ющенка, - мати економічно працюючий, прозорий енергоринок". Причому прозорість стосується і фінансових потоків, які перебувають у ньому. 5 травня на засіданні Кабінету Міністрів передбачається всебічно обговорити правила оптового ринку. А суть цих правил - продавець повинен бути зацікавлений "в мобілізації платежу, його інкасації". Зараз все відбувається навпаки. Але ситуацію буде змінено. Буде проведена глобальна приватизація енергетичних об'єктів. І тоді, переконаний Віктор Ющенко, у цій галузі будуть зацікавлені працювати багато стратегічних інвесторів.

Важливих переговорів очікує він і з приводу секторальних проектів, залучення інвестицій в українську економіку. Значного прогресу, на його думку, може бути досягнуто в переговорах з міжнародними фінансовими організаціями - МВФ і Світовим банком.

Україна має можливість динамізувати стосунки з цими організаціями, зазначив Віктор Ющенко. Він підкреслив, що з 42 пунктів передпрограмних умов, які виставлялися з боку МВФ, по більшості відбулися позитивні зміни. По певній частині пунктів можливі конструктивні дискусії, або ж зустрічні пропозиції. А отже розмова може бути досить плідною. На запитання, скільки ж грошей одержить Україна нинішнього року від цих інституцій в разі позитивного розв'язання усіх проблем, Віктор Ющенко назвав цифри: 800 млн. доларів від МВФ і ще 400 млн. доларів від Світового банку. Однак зазначив, що це переговорний процес. Якщо дотримуватись футбольної термінології, то "м'яч - на українській стороні, і Україні належить виконувати передачу."

Чимало питань стосувалися гуманітарної сфери життя суспільства. Приміром, чи не варто якимось чином стримати засилля західних, зокрема американських фільмів. Користувач "Інтернету" з Австрії запитав Прем'єр-міністра, коли нарешті в Україні "заговорять українською".

З приводу першого запитання Віктор Ющенко зазначив: ключове питання будь-якого демократичного суспільства - це свобода вибору людини. Інша справа - і це переважно стосується другого запитання, - яку політику проводить держава в тій чи іншій сфері. Розвиток української мови, національного мистецтва, створення умов для видання українських книг, - це турбота держави. І тут належить ще багато зробити.

Наближенням світлого, радісного та печального водночас Дня Перемоги зумовлене, вочевидь, було ще одне запитання до Віктора Ющенка: хто є переможцем у минулій війні?

"Для мене переможець - це мій батько, - відповів Віктор Ющенко. - Це те покоління, якому випала складна історична доля - голодомори, війни. Я переконаний, - це велике покоління." Одна з проблем сьогоднішнього життя, на думку Віктора Ющенка, що ми не можемо і не маємо змоги адекватно оцінити їх подвиг. Инф. Пресс-службы Кабинета Министров Украины

Читайте також