Кто подаст инвестиции?

10.06.2000, 11:21

Харьковские власти ищут добросовестных инвесторов для разработки газовых месторождений. (укр.)

Про добросовісних інвесторів заговорив днями на прес-конференції голова Харківської облдержадміністрації Олег Дьомін із огляду на можливе відкриття на цих теренах нових газових родовищ. Якщо йдеться про пошук саме добросовісних вкладників капіталів, то вочевидь, з недобросовісними на цій ниві Дьомін уже зустрічався. Справді, в області не досліджено її північної і північно-східної частини, де можуть бути, за словами пана Дьоміна, "непогані запаси газу та газоконденсату", тим часом же "під виглядом інвестицій робляться спроби взяти в експлуатацію вже відпрацьовані родовища, зокрема, Юліївське нафтогазоконденсатне".

Харківщина - для тих, хто не знає - є в державі найбільшим газовидобувним регіоном. Відоме Шебелинське родовище, відкрите ще в 50-х роках, має запаси приблизно 650 млрд. кубометрів газу. "Інтерфакс" нагадує, що до освоєння основної газової комори СРСР у Сибіру саме Шебелинка забезпечувала 60 відсотків газовидобутку радянської імперії і була основним постачальником блакитного палива для європейської частини Союзу. З початку 70-х на Харківщині розробляється також Крестищенське родовище, запаси якого оцінено в 335 млрд. кубометрів. А згадане паном Дьоміним Юліївське відкрилося для видобутку лише в 1993 році, воно вважається доволі бідним, - початкові запаси були 20 млрд. кубометрів газу.

Губернатор каже, що має намір упродовж двох років провести фахову розвідку надр Харківщини і переконаний, що на глибині 7-8 км знаходяться запаси газу не менші, ніж у Шебелинці. Отже, обласна влада шукає ризикових інвесторів. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також