В столице Украины будет установлен памятник Олесю Гончару

10.06.2000, 17:36

Президент Украины Леонид Кучма 8 июня в Киеве заложил капсулу на месте, где будет возведен памятник известному писателю и общественному деятелю Украины Олесю Гончару.

У скверик поруч з будинком, у якому мешкав і працював протягом 1949-1995-го років великий майстер слова на церемонію прийшли дружина митця - Валентина Гончар, віце-прем'єр-міністр Микола Жулинський, глава Адміністрації Президента України Володимир Литвин, голова Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення Іван Драч, народні депутати, члени Національної спілки письменників України, керівники міськдержадміністрації, представники громадськості.

Як наголосив Леонід Кучма, майбутній монумент Олесю Гончару стане даниною пам'яті людині, письменнику, життя якого було віддане служінню Вітчизні. Він був величним у всіх своїх іпостасях, полум'яним патріотом та моральною опорою і надією нації. Пам'ятник, що незабаром постане, привертатиме нинішні та прийдешні покоління до великого співвітчизника, чиїми переконаннями, розумом і Божим даром прирощувалася наша духовність, зауважив Леонід Кучма.

У 60-ті роки Олесь Гончар очолював Національну Спілку письменників України. То були часи розквіту його таланту, його слави письменницької. І водночас - часи важкого двобою з владою.

Олесю Терентійовичу - першому серед письменників незалежної України - було присвоєно почесне звання "Інтелектуал Світу 1993 року". Він був почесним доктором Альбертського університету (Канада), членом Всесвітньої Ради миру. Неодноразово Гончар обирався депутатом Верховної Ради СРСР та УРСР. В Україні засновано одну з найпрестижніших літературних премій - премію імені Олеся Гончара. Її отримують талановиті представники когорти письменників.

Митець відійшов від нас з вірою в безсмертя українського слова. Він був совістю свого народу, світочем нації. Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також