Налоговый кодекс Украины будет основан на общепринятых европейских стандартах

19.06.2000, 15:32

15 июня в Клубе Кабинета Министров Украины состоялся брифинг для журналистов по теме подготовки к рассмотрению на заседании Верховной Рады Налогового Кодекса Украины.

У брифінгу взяли участь заступник міністра фінансів Василь Регурецький та заступник голови Державної податкової адміністрації України Олексій Шитря.

Податковий кодекс, як зазначив на брифінгу Василь Регурецький, повинен відповідати податковій системі в державі, яка, в свою чергу, має бути справедливою, рівнонапруженою, достатньою для формування бюджету. Водночас вона має бути спрямована на розвиток економіки держави і бути, так би мовити, "нейтральною до платника податку". "Ми проголошуємо рівність податкового режиму для будь-якого платника будь-якої форми власності, - уточнив заступник міністра фінансів. Створення особливих пільгових умов для будь-якої сфери або категорії платників - це втрати бюджету. Будь-яка пільга - це непряме фінансування, непряма дотація з бюджету.

Ще один принцип, який переслідували розробники кодексу - це спрощення податкової системи, обмеження всякого роду декларацій, звітів, розрахунків. Мета - створити сприятливий інвестиційний клімат в державі.

При цьому, за словами Василя Регурецького, розробники не прагнули до якихось дуже радикальних змін. Податкова система базується на загальноприйнятих підходах, прийнятих в європейських країнах. А саме: оподаткування доходів, оподаткування власності і оподаткування споживання.

Загальнодержавних податків, зазначив заступник міністра фінансів, згідно з кодексом, у державі має бути 13-14. Місцевих податків і зборів - 10. Це чи не найменша кількість податків з тих, які існують в інших європейських країнах. Причому дуже важливо, щоб розмір податків відповідав можливостям економіки їх сплатити. При цьому ставиться завдання вилучати у вигляді податків не більше 30% до валового внутрішнього продукту, орієнтовно - 22-23% без страхових платежів, без відрахувань до Пенсійного та інших фондів. Виходили з того, що Податковий кодекс повинен містити тільки податки, які є джерелом формування бюджету.

Щодо ставок податків. Орієнтовно пропонується ставку податку на прибуток установити в розмірі 20%, ставку податку на додану вартість - 15%, ставку податку на доходи фізичних осіб - 10-20%, залежно від розміру доходів. Це орієнтовні розрахунки. Враховуючи те, що розширення податкової бази не буде суттєво збільшено в перші роки застосування системи оподаткування, і отже нова система на першому етапі не дасть можливості перекрити втрати, які понесе Державний бюджет, пропонується зменшувати ставки податку поступово - впродовж двох чи трьох років. Передбачається назвати цю поетапність пізніше.

За словами Олексія Шитрі, на сьогоднішній день неплатежі до бюджету склали майже 14 млрд. гривень. Приріст недоїмки за 5 місяців цього року становить 2,4 млрд. гривень, правда, це в два рази менше, ніж приріст недоїмки за аналогічний період минулого року. "Одні платять, які б високі ставки не були, а інші зовсім не платять", - зазначив він. "Ми повинні створити такі умови, щоб платити податки було вигідно, починаючи від громадянина і закінчуючи великими платниками податків", - підкреслив він.

Важливе значення має також адміністрування податків. Адже досі щодо цього діє декрет Кабінету Міністрів, який було прийнято ще в грудні 1992 року. В ньому йшлося про порядок стягнення невнесених в належні терміни податкових платежів. Зрозуміло, що за цей час багато що помінялося. Тепер у Податковомку кодексі є великий розділ, який пов'язаний з адмініструванням податків. Це дає змогу чітко встановити правила гри на податковому полі.

Дуже важливо також, що податковий кодекс пов'язаний з системою сучасних бухгалтерських стандартів, на який переходить наш облік. Досі багато нарікань викликало те, що фінансовий облік значною мірою відрізнявся від бухгалтерського. Зараз багато суперечностей знято.

Велика робота проведена також щодо уніфікації фінансових і штрафних санкцій. В Податковому кодексі, за словами Олексія Шитрі, визначаються і параметри, коли наступає відповідальність і розміри відповідальності. До речі, зараз знижено розміри штрафних санкцій і пені порівняно з тими, які нараховувалися досі.

Податковий кодекс, на думку Олексія Шитрі, цілком заслуговує на те, щоб бути розглянутим і прийнятим у першому читанні. Тим більше, що йде бюджетний процес і бюджет 2001 року повинен бути сформовано на новій податковій базі. Таку вимогу поставив і Президент України Леонід Кучма.

Обидва співрозмовники журналістів висловили сподівання, що Податковий кодекс буде розглянуто Верховною Радою України і прийнято у першому читанні ще до парламентських канікул. Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також