ПРИВАТИЗАЦИЯ В УКРАИНЕ "ВСЕРЙОЗ І НАДОВГО"

02.06.2000, 12:44

1 июня заместитель главы Фонда Госимущества Юрий Гришан провел брифинг в Клубе Кабинета Министров Украины, посвященный ходу приватизации предприятий в различных отраслях экономики. (укр.)

"Уже сьогодні здійснюється підготовка до проведення приватизації 2001-го року", - сказав на брифінгу в Клубі Кабінету Міністрів, який відбувся 1 червня, заступник Голови Фонду Держмайна Юрій Гришан. Зокрема до продажу готується група об'єктів електроенергетики. Перші сім обленерго можуть бути продані уже в грудні нинішнього року, хоча кошти надійдуть уже 2001 року. Решта обленерго, за словами Юрія Гришана, будуть продаватися наступного року.

"Ми сподіваємось, що Верховна Рада назве ще серію об'єктів для приватизації, зокрема, з тих, які досі були заборонені до приватизації, - заявив Юрій Гришан. - Хоча ми розуміємо, що є певні "внутріпарламентські складнощі", які не дають змоги швидко визначитися з цими об'єктами".

І третя складова приватизаційного процесу - "Укртелеком". Сьогодні, за словами Юрія Гришана, відбувається така "драматична подія", коли з рішенням ніяк не може визначитися Верховна Рада. Свої претензії до законопроекту висловлюють різні фракції, в т.ч. і такі як "Реформи і конгрес", "Рух" Геннадія Удовенка тощо. Однак Юрій Гришан висловив сподівання, що "наступного пленарного тижня закон буде проголосовано".

Щодо самого "Укртелекому" - питання не в тому, щоб одержати за нього великі гроші, а в тому, щоб знайти ефективного власника, зазначив Юрій Гришан . На його думку, не можна наперед заявляти якісь фінансові сподівання, оскільки досвід Польщі вже показує, що як тільки держава заявляє якісь суми, ймовірні покупці "дисконтують", і держава одержує значно менші кошти. Ми спостерігаємо також в останні роки падіння вартості статутного фонду "Укртелекому", а це означає, що затримка з приватизацією не йде на користь ні йому, ні державі. "Це той випадок, коли відкритість завдає шкоди", - підкреслив Юрій Гришан.

Заступник голови Фонду Держмайна сподівається, що приватизація стратегічних об'єктів за участю кваліфікованих радників дасть змогу зробити сам процес "більш демократичним і досконалим", а результати його будуть більш позитивними.

"Продавати треба максимальний пакет акцій, - підкреслив Юрій Гришан. - Чим менший пакет ми продаємо, тим більше держава втрачає. Це досвід всіх країн. Залишок продається за значно меншою ціною або його взагалі не можна продати".

"Ми вважаємо, що приватизація семи обленерго буде дуже важливою для економіки України з двох причин, - зазначив на брифінгу голова правління банку "Кредит сюіз ферст Бостон" Олександр Базаров. - Вона дозволить прискорити структурну реформу в економіці, а також в тому, що результати приватизації відчують на собі всі люди, все населення України". Олександр Базаров висловив подяку Уряду України та Фонду Держмайна, які "виявили нам високу довіру і назвали переможцем на конкурсі радників по приватизації семи обленерго". Він пообіцяв, що головним пріоритетом при продажу компаній буде прозорість. А переможцем стане той, хто заплатить максимальну суму. Жодні інші критерії розглядатися не будуть, зазначив він. Підготовка до конкурсу відбуватиметься в кілька етапів. "Головне - це запевнити інвестора, що на цей раз - це серйозно і надовго", - пояснив він. Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також