Когда будут компенсированы обесцененные вклады?

05.06.2000, 11:19

Законопроект о внесении изменений и дополнений в закон "О государственных гарантиях восстановления сбережений граждан Украины" подготовлен к третьему чтению в Комитете по вопросам социальной политики и труда. (укр.)

Законопроект про внесення змін і доповнень до закону "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" народного депутата Олександра Стояна підготовлено до третього читання у Комітеті з питань соціальної політики та праці. Розглянувши зауваження Кабінету Міністрів до цього проекту, народні депутати дійшли висновку, що уряд не аргументував невідповідність нормативного документу законові "Про Державний бюджет на 2000 рік".

У проекті, зокрема, запропоновано, що за зверненням вкладників компенсація втрат від знецінених грошових заощаджень може проводитись у вигляді надання товарів і послуг шляхом безготівкового перерахування коштів з проіндексованих вкладів. Ця норма у першу чергу стосується інвалідів І та ІІ груп, учасників бойових дій, пенсіонерів, громадян, віднесених до 1 і 2 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, багатодітних сімей тощо.

До переліку товарів і послуг, що можуть надаватися шляхом безготівкового перерахування коштів з рахунків громадян, включено продуктові і промислові товари вітчизняного виробництва, надання лікувально-профілактичної та протезної допомоги, лікарські засоби, квартири та будівельні матеріали вітчизняного виробництва, квартирна плата, житлово-комунальні послуги, послуги зв'язку, оплата навчання дітей та онуків у вищих навчальних закладах.

Запропоновано також граничний розмір відшкодування знецінених заощаджень кожній категорії громадян по регіонах визначати Кабінету Міністрів залежно від суми коштів на вкладах та залікових можливостей підприємств і установ.

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроект як закон. Инф. пресс-службы Верховной Рады Украины.

Читайте також