Правительство думает о будущем Национального депозитария

07.06.2000, 11:53

Кабинет Министров Украины создал группу, которая будет работать над предложениями о будущем развитии Национального депозитария. (укр.)

Уряд створив узгоджувальну групу, яка повинна внести пропозиції з майбутнього розвитку Національного депозитарію. Групу утворено під час наради у Прем'єр-міністра України Віктора Ющенка 6 червня 2000 р. Очолює узгоджувальну групу Перший віце-прем'єр-міністр Юрій Єхануров, координує її роботу керівник департаменту Міністерства фінансів Андрій Литвин. Перше засідання групи відбудеться 8 червня.

Національний депозитарій створений Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку і Національним банком України згідно з Законом України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні".

20 квітня цього року на засіданні Координаційної Ради по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Президент України Леонід Кучма піддав критиці діяльність Національного депозитарію, зокрема, характер витрат Ради Національного депозитарію.

На черговому засіданні Ради були значно скорочені видатки, Держкомісія з цінних паперів усунула можливість поєднання посад члена Комісії з посадами в наглядових органах професійних учасників фондового ринку, Міністерство фінансів внесло до порядку денного акціонерних зборів Національного депозитарію питання щодо складу Ради Національного депозитарію.

Фахівці Національного депозитарію розробили Концепцію створення та розвитку організованих ринків капіталу в Україні, яка істотно збільшує повноваження та функції цієї організації. Проти цього документу висловилась Держкомісія з цінних паперів, яка Національний депозитарій не вважає особливим об'єктом фондового ринку і пропонує злити реально функціонуючий кліринговий депозитарій "Міжрегіональний фондовий союз" та Національний депозитарій. Фахівці Американського агентства міжнародного розвитку також вказують на те, що додаткові функції Національного депозитарію порушують умови Меморандуму про його створення. Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також