Специальные экономические зоны: "за" и "против"

09.06.2000, 11:05

Состоялось заседание совместной парламентско-правительственной комиссии по комплексному исследованию и обобщению опыта функционирования специальных (свободных) экономических зон и территорий приоритетного развития со специальным режимом инвестиционной деятельности. (укр.)

За участю членів Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій відбулося засідання спільної парламентсько-урядової комісії з комплексного дослідження і узагальнення досвіду функціонування спеціальних (вільних) економічних зон та територій пріоритетного розвитку зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності.

Заслухавши й обговоривши інформацію про стан запровадження спеціального режиму інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Автономній Республіці Крим та СЕЗ "Курортополіс Трускавець", учасники зібрання вважають за доцільне підтримати подальший розвиток таких новацій. Фахівці навели чимало переконливих прикладів на їх користь. Скажімо, станом на 1 червня 2000 року виконавчим комітетом Трускавецької міської ради затверджено 10 інвестиційних проектів загальною кошторисною вартістю 24,5 млн.доларів. Ці проекти відповідають пріоритетам у курортній галузі й спрямовані в першу чергу на забезпечення комфортності санаторно-курортних комплексів. Передбачається їх реконструкція, технічне переоснащення, впровадження новітніх методик лікування і оздоровлення з використанням сучасної лікувально-діагностичної апаратури, енерго- та ресурсозберігаючих технологій.

До реалізації інвестиційних проектів приступили всі зареєстровані суб'єкти СЕЗ "Курортополіс Трускавець". За п'ятимісячний термін функціонування такої зони залучено інвестицій на суму півтора мільйона доларів. Упродовж 2000 року планується зареєструвати 15 інвестиційних проектів кошторисною вартістю 27 млн.доларів, а до 2004 року включно передбачено зареєструвати і організувати впровадження 38 проектів.

Було ухвалено низку заходів щодо поліпшення функціонування спеціальних економічних зон, зокрема, й зміцнення нормативної бази. Планується активізувати роботу по супроводу у комітетах Верховної Ради проекту закону "Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку та спеціальну економічну зону "Порт Крим" в Автономній Республіці Крим".

Водночас за результатами діяльності у 2000 році заплановано перевірити стан запровадження спеціального режиму інвестування на територіях пріоритетного розвитку та по їх наслідках розглянути питання стосовно припинення діяльності неефективно працюючих територій, де не створені необхідні умови по залученню інвестицій, повільно ведеться робота з потенціальними інвесторами, не розроблені інвестиційні проекти, відсутня необхідна інфраструктура тощо.

При розгляді та схвалені інвестиційних проектів, підкреслили члени комісії, слід надавати перевагу проектам, що містять переважне використання місцевих сировини, матеріалів та робочої сили, а також тим, що передбачають більш високий ступінь переробки продукції. Инф. пресс-службы Верховной Рады Украины.

Читайте також