Американская Фемида не курит

19.07.2000, 17:18

Судебный процесс, который длился почти два года над крупнейшими табачными компаниями США, наконец завершился. Суд вынес решение о том, что пять табачных компаний должны будут выплатить $145 миллиардов компенсации курильщикам, потерявшим свое здоровье. (укр.)

Присяжним, яким довелося уважно вислухати 157 свідків, що мали проблеми зі здоров'ям через паління, визначитися було нелегко. Проте обвинувачення зуміло довести, що реклама цигарок зводила нанівець антитютюнові компанії для молоді, чим підривала здоров'я тисяч людей. Присяжні обдумували своє рішення протягом п'яти годин, довго вагаючись виносити вирок. Але все-таки флоридський суд вирішив позов на користь близько 700 тисяч курців штату, які завдяки палінню нажили собі серцевих хвороб, раку легенів, або 18 інших недугів, викликаних саме цією шкідливою звичкою.

Суд примусив п'ять найбільших тютюнових компаній США - Філліп Морріс, Рейнолдз Тобакко, Браун анд Уїльямсон, Лорілард та Ліджет Груп - виплатити $145 мільярдів ошуканим курцям, які, попри постійні попередження американського МОЗу, досі чомусь не підозрювали про величезну шкоду паління. Незважаючи на свій авантюрний задум, курці не просто домоглися свого. Як виявилося згодом, на їхній бік перейшли не лише присяжні, а й уряд країни. Зокрема, речник Білого Дому Джо Локгарт після суду урочисто зазначив: "Ми завжди вважали, що тютюнова промисловість має відповідати за те, що вона виробляє і як продає свою продукцію".

Проте така величезна сума компенсації є фантастичною навіть для заможних Сполучених Штатів - мільярдні кошти досі не виплачувалися нікому. Отож, п'ять найбільших тютюнових компаній США заявили, що не збираються миритися із рішенням суду. Та й адвокати тютюнових компаній налаштовані досить оптимістично: адже вони мають багато можливостей для відстрочки або відмови від виплат. Хоча суд уже призначив компенсувати $12,7 млн. трьом курцям, життя яких висить на волосині, іншим позивачам ще довго не бачити жаданих мільйонів, переконані захисники сигаретного бізнесу.

Фахівцями уже пораховано, що реально тютюнові гіганти зможуть виплатити лише від $150 до $375 млн., а якщо компенсації будуть більшими, то вони зазнають неминучого банкрутства. І тут їх рятує милосердя флоридської Феміди: рішення суду відкриває дорогу для тривалого процесу подачі і розгляду численних апеляцій. Ден Веб, адвокат компанії Філліп Морріс, яка має сплатити $74 мільярди - найбільшу суму компенсацій, заявив, що вони розглядатимуть індивідуальні позови ще багато років, отож у найближчі десятиріччя компенсацію не отримає ніхто.

Але попри всю цю "перспективну" тяганину із виплатами, американська громадськість, а особливо постраждалі курці, залишилися задоволеними. Справедливість вдалося відновити, вважають вони. Зокрема, хворий на рак горла Френк Амодео, що є одним із трьох головних позивачів, заявив, що "рішення суду було чесним та справедливим. Компанія продає товари, які шкодять здоров'ю людей. Ніхто не повинен робити це знову". Підготувала Віра Євтушина. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також