Битва у Синих Вод

25.07.2000, 13:19

Научная экспедиция, которая проводила археологические раскопки в Новоархангельском районе Кировоградской области, еще раз подтвердила гипотезу ученых-историков. Ученые нашли подтверждение тому, что битва украинско-литовского войска против татаро-монголов в 1362 году состоялась именно на месте нынешнего села Торговица. (укр.)

Археологічні знахідки у ході наукової експедиції у селі Торговиця Новоархангельського району, що на Кіровоградщині, дозволяють реконструювати події раннього середньовіччя і зробити нові наукові відкриття. Четвертий рік вчені Кіровоградського регіонального наукового центру досліджень історії Центральної України спільно із викладачами і студентами кіровоградського педагогічного університету імені В.Вінніченка проводять археологічні експедиції в Торговиці з метою виявити сліди історично відомої битви на Синіх Водах.

Гіпотеза про те, що у XIV сторіччі литовсько-українське військо на чолі з князем Ольгердтом завдала ніщивної поразки татаро-монголам саме в цих місцях, не мала грунтовного підтвердження. Та кожного разу дослідникам вдається зробити певні кроки на шляху до пізнання. Остання наукова експедиція, котра повернулась з місць археологічних розкопок, виявила низку неоцінимих знахідок, які дозволяють зробити наукові відкриття. Зокрема, знайдено могильник, розташований на самому березі річки Синюхи, із останками людей, які жили тоді в цій місцевості. Антропологічні дослідження, проведені київськими вченими, дають право вважати слов'ян основою тодішніх поселень.

На думку вчених, на місці нинішнього села Торговиця у XIV сторіччі існувало ординське поселення, яке було адміністративним центром цієї місцевості. Але корінними мешканцями його були слов'яни. Поселення і могильник - унікальна комплексна пам'ятка. Під час розкопок знайдено цінні експонати того часу: монети хана Новруза (1359-1360 р.р.), дві глиняних печі - ця знахідка надзвичайно рідкісна, оскільки вони мають досить цікаву конструкцію, не характерну для тодішньої культури. Знайдені металеві наконечники стріл, які ще раз підтверджують, що битва українсько-литовського війська на чолі з князем Ольгердтом проти татаро-монголів 1362 року відбулась саме біля Торговиці. Археологічні дослідження триватимуть. Юрій Сердюченко. Кіровоград. (ДІНАУ). Инф."Рабочей газеты".

Читайте також