ДЕТИ АДАМА И ЕВЫ

26.07.2000, 17:39

Согласно Библии, у Адама и Евы было трое детей. Однако, генетики, исследуя ДНК (основное вещество наследственности) у разных групп людей, которые жили и живут во всем мире, обнаружили, что человечество произошло, от, так называемых, 10 "генетических сыновей" Адама и 18 "генетических дочерей" Евы. (укр.)

На підставі подібних досліджень фахівці можуть визначити чисельність різноманітних груп населення стародавніх людей і навіть приблизний час, коли одна "відбрунькувалася" від іншої.

Вивчення генетичного матеріалу засвідчило, що в доісторичні часи люди прийшли до Південної Америки з Азії. Воно допомогло визначити групи населення нашої планети, найближчі до найдревнішого Homo sapiens, а також зробити деякі інші відкриття. Так, зокрема, вдалося встановити, що мітохондріальна (мітохондрії - органоїд, який постійно присутній у клітинах тварин і рослин і який забезпечує клітинне дихання) ДНК скелета чеддарівської людини, яка жила на Британських островах 9 тисяч років тому, значною мірою збігається з ДНК вчителя школи в селі Чеддар Ендріана Таргітта. Це доводить продовження генетичної лінії людей, які проживають тривалий час у цьому районі.

Найдетальніше древо розвитку людства, його родовід виявили лікар Дуглас Уоллес та його колеги з Медичної школи Еморі у Атланті (США). Їхня праця заснована на вивченні мітохондріальної ДНК, яка передається по материнській лінії. За теорією, всі люди повинні б мати одну й ту ж ДНК. Насправді з віками в ній накопичуються зміни в результаті помилок у копіюванні цієї речовини під час переходу від покоління до покоління і його радіаційних пошкоджень. Що ж до чоловічого дерева, то воно виявилося на основі досліджень Y-хромосоми (чоловічої). Ця праця була виконана лікарями Пітером Андерхіллом і Пітером Офнером із Стенфордського університету.

Як вважають дослідники, наші далекі предки колись компактно проживали десь в Африці й почали розділятися на різноманітні групи близько півтори сотні тисяч років тому. Саме тоді в мітохондріального та Y-хромосомного дерев з'явилися перші відгалуження. Доктор Уоллес відкрив, що майже всі американські індійці мають мітохондрії ліній А, В, С і D. У європейців інший набір. Вчений назвав їхні лінії Н "через" К і Т "через" Х. Терміни поділу двох основних гілок європейського дерева дають підстави вважати, що сучасна людина досягла Європи приблизно 39-51 тисячу років тому. Ці дані співвідносяться з антропологічними та археологічними дослідженнями, згідно з якими люди опинилися в Європі щонайменше 35 тисяч років тому. Доктор Уоллес називає в розмові спадкові лінії по мітохондріальній ДНК "дочками "Єви", бо всі гілки стовбура йдуть від мітохондріальної Єви. Схема Y-хромосомного дерева ще не опублікована стенфордськими дослідниками. Однак у книзі "Гени, люди й мови" їхній колега по університету доктор Лука Каваллі-Сфорца намагався дати його начерк.

Дерево росте з кореня Y-хромосомного Адама. Від стовбура відходить 10 основних гілок. З цих "синів Адама" перші три (позначаються як І, ІІ і ІІІ) знайдено майже виключно в Африці. Лінія третього сина мігрувала в Азію й пустила на світ синів IV-X ліній, які розповсюдилися іншими частинами світу - до Японського моря (син IV), північної Індії (син V) та Південно-Каспійського регіону (сини VI і IX). "Археолоджі", Англія. Инф. газеты "Молодь України".

Читайте також