Уровень проплат в угледобывающей отрасли Украины приближается к стопроцентному

10.08.2000, 14:03

8 августа у Вице-премьер-министра Юлии Тимошенко состоялось совещание по вопросам баланса добычи и поставок энергетического угля, расчетов за него и выплаты заработной платы шахтерам. (укр.)

В нараді взяли участь Міністр палива та енергетики Сергій Єрмілов, директори компаній вугільновидобувної галузі, керівники енергогенеруючих компаній та представники галузевих профспілок.

Важливим успіхом діяльності уряду в реформуванні ПЕК, Юлія Тимошенко вважає той факт, що вперше з'явилася можливість побудувати систему стовідсоткових розрахунків з вугільно-видобуваючими підприємствами за відвантажене вугілля, призначене для потреб енергетики. Коментуючи проведену нараду, Віце-прем'єр звернула увагу журналістів на те, що традиційний рівень таких проплат в галузі становив у минулому 15-16%, і тільки після введення в дію Закону про електроенергетику в липні цього року було зібрано кошти в достатньому обсязі для того, щоб, починаючи з серпня, уряд побудував систему, що дозволить уникати зростання заборгованості за енергетичне вугілля. При цьому обсяги купівлі вітчизняного вугілля не будуть зменшуватися з огляду на необхідність нагромадження достатньої кількості його запасів для осінньо-зимового періоду.

Новий алгоритм включатиме в себе відслідковування Міністерством палива та енергетики балансу відвантаженого вугілля та проплат за нього. Якщо акумульовані кошти від платників за електроенергію не покриватимуть всього обсягу відвантаженого вугілля, то залучатимуться кредити "Ощадбанку" для погашення цього розриву. Ці кредитні лінії будуть відкриті вже з середини наступного тижня. Кредитний ресурс, необхідний для погашення розриву, за словами Віце-прем'єр-міністра, не буде великим, "якщо приватні обленерго припинять залишати кошти в тіньовій сфері". Запропонована система кредитування, на її думку, дає підстави сподіватися, що до зими український ПЕК підготується нормально.

Застосування в повному обсязі положень вищезгаданого Закону, в тому числі адміністративне управління обласними енергорозподільчими компаніями, що не розрахувалися за отримані енергоносії з оптовим ринком, на думку Юлії Тимошенко, дозволить раз і назавжди подолати кризу неплатежів в паливно-енергетичному секторі, а у вугільній галузі, зокрема, вирішити проблему нестачі коштів для виплати заробітної платні шахтарям та розвитку шахт. Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також