Юлия Тимошенко возлагает большие надежды на "Закон об электроэнергетике"

10.08.2000, 17:37

Рассчитанное нарастание уровня платежей в топливо-энергетическом комплексе Украины даст возможность уже через два месяца приступить к финансированию обновления основных фондов в энергетике, считает Ю.Тимошенко. (укр.)

У разi досягнення в паливно-енергетичному комплексi (ПЕК) України рiвня платежiв за спожиту електроенергiю в грошовiй формi 60% набере чинностi фiнансовий механiзм, який направлятиме певну частину грошей на оновлення основних фондiв в енергетицi, повiдомила в iнтерв'ю кореспонденту ДIНАУ вiце-прем'єр-мiнiстр України Юлiя Тимошенко. За розрахунками, зазначила вона, такого рiвня оплати може бути досягнуто вже через два мiсяцi.

За словами вiце-прем'єр-мiнiстра, сьогоднi рiвень платежiв перевищує 40%. Зараз необхiдно змусити платити за електроенергiю приватнi обленерго. Таку можливiсть надає "Закон про електроенергетику", що набрав чинностi. Юлiя Тимошенко планує запровадити в компанiях, якi не оплачують електроенергiю i дестабiлiзують енергосистему України, зовнiшнє адмiнiстративне управлiння. Вiце-прем'єр вважає, що в такому разi досить швидко, буквально за два мiсяцi, вдасться пiдняти рiвень платежiв до 60% грiшми.

В iнтерв'ю кореспондентовi ДIНАУ Юлiя Тимошенко зауважила, що оновлення основних фондiв в ПЕК України є одним з найпроблемнiших завдань. Адже зношення основних фондiв сягає 80-95 вiдсоткiв. Схема функцiонування оптового енергоринку передбачає розщеплення тарифу зi спрямуванням частини коштiв, що надходять, на реконструкцiю електростанцiй. Юлiя Тимошенко вважає, що фiнансова стабiлiзацiя ринку електроенергiї, фунцiонування на ньому єдиного банку - Ощадбанку, створює хорошi передумови для приходу в енергетику iнвесторiв.

"Закон про електроенергетику", вважае Ю.Тимошенко, надає змогу вже гарантувати повернення великих кредитiв українських i зарубiжних кредиторiв. Юлiя Тимошенко також повiдомила, що уряд приступив до формування плану фiнансування оновлення основних фондiв ПЕК України.

Читайте також