Сопот ждет гостей

15.08.2000, 16:20

В пятницу, 18 августа, в польском курортном городе Сопот начинается ХХХVІІ международный фестиваль песни. (укр.)

Українські меломани старшого покоління з вдячністю та ностальгією згадують про нього, оскільки в радянські часи цей пісенний фестиваль був єдиним з тих, що проводилися на захід від річки Буг та транслювалися радянським телебаченням, єдиним телевікном у світ європейської та світової естради.

Зараз фестиваль у Сопоті відбуватиметься за дещо зміненою формулою і не обмежуватиметься лише конкурсною програмою та виступом запрошених зірок в останній його вечір. Перший день цьогорічного фестивалю присвячений етнічній музиці, другий - італійській, третій - виступам зірок.

Організатори не приховують, що не стовідсотково справдилися всі їхні сподівання і не вдалося запросити всіх запланованих зірок, зокрема Карлоса Сантану, Елтона Джона та Рода Стюарта. Тож в останній вечір сопотська аудиторія задовольниться "лише" виступом молодої шотландської рок-співачки Texas та півторагодинним концертом канадського гітариста та співака Браяна Адамса.

Вечір етнічної музики є нововеденням останніх років, коли ця музика у поєднанні з сучасними електронними ритмами набрала особливої популярності і новий стиль отримав назву "музика світу". На вечорі "музики світу" Польщу, зокрема, представлятиме група Brathanki ("Братішки"). Уявіть собі, що дебютний альбом цієї фольклорно-прикольної групи під назвою "Ano!" розійшовся у Польщі накладом 125 тис. примірників. Серед закордонних "народників" кубинські групи Afro-Cuban All Stars та La Vieja Trova Santiaguera. Варто зазначити, що останнім часом кубинська музика користується шаленою популярністю у світі. І завдячує цим передусім музичному документальному фільму відомого німецького кінорежисера Віма Вендерса "Буена Віста Соціал Клуб", котрим він нагадав світу про вже дещо призабуту звабливість запальних кубинських ритмів. До речі, у першій із згаданих кубинських груп грає чимало музикантів, котрі з'являлися і у фільмі Вендерса. До Сопота також приїде найпопулярніша вокалістка Туреччини Сезен Аксу, котра нещодавно записала з відомим югославським музикантом та композитором Гораном Бреговичем дивної назви та змісту альбом "Весільні та похоронні пісні". Чергова "народниця" марокансько-єгипетсько-єврейське походження Алабіна має також досить екзотичний репертуар. Вокалістка виступить у супроводі музикантів, що раніше входили до складу відомої іспансько-циганської групи "Джипсі Кінгс". Мелодійні ірландські мелодії представить Мейр Бреннан, колишня вокалістка відомої ірландської фолк-рок групи Сlannead.

Цього року святкує п'ятидесятирічний ювілей фестиваль італійської пісні у місті Сан-Ремо. Тому другий день Сопотського фестивалю присвячений ювілею колег і має назву "Віва Італія!". У Сопоті виступлять добре відомі і нашим слухачам зірки італійської естради Друпі, Аль Бано (без Раміни Пауер), Тото Котуньйо, групи I Santo California та Matia Bazar. Спеціальним гостем цього вечора буде... чеська співачка Хелена Вондрачкова, яка має в репертуарі чимало італійських пісень. Олександр Шиманський. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також