Правительство обеспокоено эпидемией в Николаевской области

31.08.2000, 18:18

Сегодня, 31 августа, по поручению Президента Украины Л.Д.Кучмы специальная комиссия под председательством Вице-премьер-министра М.Г.Жулинского рассмотрела предварительные итоги расследования причин заболевания населения в Первомайском районе Николаевской области, а также результаты принятых первоочередных мероприятий. (укр.)

Надзвичайна екологічна ситуація, що склалася в селах Болеславчик, Чаусове-1, Підгір'я та Мічуріне Первомайського району, виникла внаслідок масового отруєння місцевих жителів у червні цього року. Захворювання проявилося у характерних ознаках: висипанні на тілі, збільшенні лімфовузлів та загальному нездужанні. За останніми даними, зареєстровано 410 людей захворіло, з них - 250 дітей.

Під час засідання комісії детально проаналізовано ймовірні версії виникнення токсикодермії нез'ясованого походження. Основну увагу було приділено двом версіям: сільськогосподарській - як можливості ураження населення пестицидами і військовій - як можливості отруєння залишками рідкого палива ракет, дислокованих неподалік у радянські часи.

За повідомленням Міністерства охорони здоров'я України, одразу після виявлення отруєння було вирішено ретельно обстежити 5450 місцевих жителів (з них - 1103 дітей) з 9 населених пунктів. Станом на 30 серпня групи медичних консультантів вже обстежили 2136 осіб (з них - 586 дітей). Санепідемстанції продовжують здійснювати постійний контроль питної води, продуктів харчування, грунтів та повітря на вміст токсичних речовин.

За підсумками засідання, Урядова комісія підготувала проект рішення Уряду щодо виділення Миколаївській облдержадміністрації резервних коштів для додаткових заходів з нормалізації екологічної ситуації. Серед них - для попереджувального лікування, визначення надалі порядку користування сільськогосподарськими угіддями, забезпечення місцевого населення якісними харчовими продуктами і питною водою.

Як підкреслив голова спеціальної Урядової комісії, Віце-прем'єр-міністр М.Г.Жулинський, надзвичайну ситуацію у Первомайському районі треба розглядати винятково у широкому контексті запобігання на майбутнє техногенних катастроф з небезпечними екологічними наслідками в Україні.

Кабінет Міністрів України разом з Міністерством закордонних справ вивчає необхідність залучення міжнародної допомоги для поглибленого аналізу ситуації та використання світового досвіду у її подоланні.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також