Дышите исключительно по карте

19.09.2000, 10:54

Всеукраинская экологическая лига (ВЭЛ) представила две экологические карты Украины: "Экологические проблемы атмосферного воздуха" и "Экологические проблемы природных вод". (укр.)

Загалом же ліга планує випустити до липня 2001 року 10 карт, які наочно покажуть стан грунтів України, природно-ресурсний потенціал нашої держави, дадуть оцінку екологічного ризику різних територій тощо.

Як заявила перший заступник ВЕЛ Валентина Тимочко, мета екологічних карт - сприяти підвищенню обізнаності населення щодо стану довкілля України. Адже, підписавши Оргуську конвенцію, Україна взяла на себе обов'язок надавати широким масам інформацію про стан навколишнього середовища. За словами пані Тимочко, екологічні карти безплатно отримають всі українські школи, в першу чергу сільські. А також бібліотеки та деякі вузи.

Складаючи карти, їхні автори скористалися, головним чином, даними Центральної санітарно-епідеміологічної станції та подекуди - гідрометеослужби України. Правдивість наведеної інформації деякі присутні на презентації науковці піддали сумніву. Зокрема, директор Центральної геофізичної обсерваторії Олександр Косовець висловив подив, чому на карті стану атмосферного повітря не позначено Трипільську ДРЕС, яка досить сильно його псує. Загалом він нарахував п'ять-шість помилок. Але частково його претензії можна пояснити тим, що при створенні карт не були використані дані його відомства. Що ж, з'ясовувати істину залишимо вченим. А нам, простим смертним, можна радіти тому, що з'являється хоч якась інформація про те, чим ми дихаємо, що п'ємо і де, взагалі, живемо. Микола Кусака.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також