Конгресс гепатологов открылся в Киеве

21.09.2000, 16:12

В Киеве проходит ІІ конгресс гепатологов, на котором обсуждают проблемы, связанные с заболеваниями печени, поджелудочной железы и желчевыводящей системы. Этими заболеваниями за последние 5 лет наши соотечественники стали болеть в 1,5 раза чаще. (укр.)

Втім, і у гепатологів усього світу додалося роботи. Бо ще у 1961 році, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, хвороби "фільтру" людського організму - печінки - посідали за поширенням 10-ту сходинку. Сьогодні вони перемістилися у США на 5-те місце, а в деяких країнах Європи - на 4-те. Серед ударів по печінці не тільки алкоголь і медикаментозні навантаження. Перевантажує "фільтр" кожного громаддя хімічних факторів - понад 1 млн. нових ворожих людському організму синтетичних сполук, що викидаються у повітря.

Європа в цілому і Україна зокрема сьогодні знаходяться на порозі епідемії вірусних гепатитів. Із найвідоміших із них - "жовтуха", яка накладає суворе табу на спиртне і жирну їжу. Не заспокоює те, що минулого року відкрито уже 9-й різновид вірусу. Головними шляхами передачі гепатитів у нас є препарати крові та ін'єкції наркотиків. І якщо друге дозволяє махнути рукою: самі винні, то перше джерело - реальна загроза усім, хто потрапляє в лікарню чи лікується вдома. Валентина Кащенко.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також