ЧАЭС будут закрывать безболезненно

28.09.2000, 10:40

На состоявшемся 27 сентября брифинге в Администрации Президента пресс-секретарь главы государства Александр Мартыненко дал разъяснения некоторых положений Указа Президента Украины "О мероприятиях, связанных с актом закрытия Чернобыльской атомной электростанции". (укр.)

Згідно з указом утворено оргкомітет з підготовки та проведення заходів щодо закриття ЧАЕС, який очолює глава президентської Aдміністрації Володимир Литвин. Зокрема оргкомітет має передбачити організацію процедури закриття станції, вшанування пам'яті загиблих під час ліквідації катастрофи у 1986 році. Значна увага має бути приділена розв'язанню соціальних проблем працівників станції, які звільняться внаслідок закриття об'єкта, та членів їхніх сімей, організації перенавчання з подальшим працевлаштуванням. Указом передбачено проведення міжнародного симпозіуму з наслідків аварії на ЧАЕС та їх ліквідації.

Олександр Мартиненко підкреслив, що утворений організаційний комітет ні в якому разі не підміняє міжвідомчу комісію з комплексного розв'язання проблем ЧАЕС. Ця комісія працює і буде працювати над технічними проблемами закриття станції.

Кабінету Міністрів і згаданій комісії необхідно забезпечити стабільну роботу енергосистеми країни після виведення з ладу чорнобильського реактора, визначити графіки добудови компенсуючих потужностей на Рівненській та Хмельницькій атомних станціях. Також документом передбачено забезпечити теплом і електроенергією жителів Славутича, адже комунікації цього міста безпосередньо пов'язані з ЧАЕС.

Кабміну спільно з Національною академією наук та медичною академією слід подати пропозиції щодо створення на базі зони відчуження науково-дослідного центру з питань ядерної енергетики, медицини та екології. Навіть гіркий досвід, який отримала наша країна через аварію, за словами речника Президента, втрачати не можна. Павло Беба.
Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також