Через тернии - к ВОТ

30.09.2000, 11:09

Вступление во Всемирную организацию торговли (ВОТ) объявлено одним из внешнеполитических приоритетов Украины. Однако прогнозы наших высоких официальных представителей по поводу того, что в первой половине 2001 года Украина может стать членом этой организации, зарубежные эксперты оценивают достаточно скептически. (укр.)

СОТ об'єднує нині 139 держав, частка яких у світовій торгівлі становить 95 відсотків. Економічна палітра країн, що входять до СОТ, досить контрастна: від наддержави США та європейських китів ЄС до найбідніших африканських країн. Статутна мета організації, яка була задекларована на момент заснування СОТ (організація бере свій початок від Генеральної угоди з тарифів і торгівлі) полягала у створенні цивілізованого міжнародно-правового режиму торгівлі. Трохи складно пояснити середньостатистичному пересічному українцеві, які вигоди матиме він та його сім'я від членства України в СОТ доти, поки на полицях магазинів у його селі чи місті не з'являться високоякісні товари з усіх куточків світу за прийнятними для обивательського гаманця цінами. Якщо ж говорити більш абстрактними категоріями, то, за словами експерта з міжнародних угод і торгівлі Українсько-європейського консультативного центру з питань законодавства Валерія П'ятницького, членство у цій організації на сьогодні є своєрідним визнанням того, що країна, яка вступила до СОТ, займає своє місце серед держав світу, котрі прагнуть через торговельні відносини сприяти міжнародному розвитку.

- Розвиток торгівлі, збільшення торговельних потоків сприятимуть відродженню різноманітних секторів українського виробництва, передусім тих, які виробляють більш якісні та конкурентоспроможні товари. А це принесе підприємствам, які їх виробляють, прибутки і нові робочі місця, а також добробут людям, які бачать своє майбутнє у цій країні.

Проте такі рожеві перспективи стануть реальністю не так скоро. Принаймні, як вважає В.П'ятницький, членство України в СОТ у 2001 році неможливе навіть з технічної точки зору і самого бажання вступити до лав організації, на жаль, замало. "На сьогодні у нас немає ефективних політичних важелів, які дозволили б нам диктувати у СОТ свої правила", - констатує експерт. Отож перед Україною нелегке завдання - дотримуючись жорстких правил членства у Світовій організації торгівлі, виконати усі вимоги до процедури вступу. За словами В.П'ятницького, в українському законодавчому полі потрібно створити той режим, який відповідав би угодам, що на них базується система СОТ. Однією з головних проблем успішної адаптації нашого законодавства до вимог СОТ є брак фахівців, які орієнтувалися б в усіх тонкощах переговорів, як риба у воді. Крім того, перед тим, як поринути у світ міжнародних торговельних операцій, котрий керується суворими законами конкуренції, держава повинна навчитися поважати власний бізнес. Інакше вона, непосильними податками заганяючи власних підприємців у глухий кут, неминуче програє боротьбу з іноземними конкурентами.

- У себе в країні ми не створюємо рівних умов для підприємців. У нас є більш і менш привілейовані, хтось отримує гарантії і кредитну підтримку від уряду, а хтось - ні. За таких умов хіба можна говорити про конкурентне середовище!

На думку українського експерта, для врегулювання цілої низки принципово важливих для вступу до СОТ питань, за умови напруженої роботи, нашій державі потрібно ще 2-3 роки. Цікаво, що, наприклад, Грузія, чий економічний рівень розвитку навряд чи є вищим, ніж в Україні, у червні ц. р. стала членом СОТ. Проте, як вважає В.П'ятницький, те, що Україну так довго вивчають, може певною мірою бути втішним фактом. Оскільки це свідчить про те, що до нашої держави ставляться більш серйозно, як до потенційно сильного партнера, який може провадити зважену політику на міжнародних ринках. Вікторія Власенко.
Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також